Sudije se mijenjaju, milioni ne dolaze do radnika “Radoja Dakića”

Dodajte komentar

Advokati Branislav Ćupić i Ljubo Marković, koji zastupaju 250 radnika kao razlučnih povjerilaca bivše fabrike ,,Radoje Dakić, su predsjedniku Privrednog suda Mladenu Grdiniću kazali da postoje opstrukcije u postupanju suda u stečaju, koji je u ovoj fabrici otvoren prije skoro sedam godina.

Oni su na jučerašnjem sastanku sa Grdinićem, koji su sami inicirali, ukazali na nerazumno dugo trajanje postupka, dodajući da Ustavni sud po presudi iz 2019. godine čeka okončanje stečaja kako bi odredio visinu naknade. Osim toga, kako su Pobjedi kazali Ćupić i Marković, ukazali su i da je predmet skoro godinu i po bio izuzet, jer su spisi bili kod SDT-a, te da postupci po prigovorima i žalbama traju predugo.
Ukazali smo da nije raspoređeno deset miliona eura, od čega sedam miliona od aprila 2022. godine, da se ne poštuju propisi u vezi sa prioritetima pri raspodjeli novca, da je nepotrebno promijenjen sudija u kratkom periodu, zbog čega je izgubljeno vrijeme. Naveli smo i da se zemljište prodaje po izuzetno niskim cijenama i to po procjenama od prije pet-šest godina, što ne odgovara tržišnoj cijeni te da nerazumno dugo traje postupak oglašavanja prodaje uz selektivnu prodaju zemljišta kazali su advokati dodajući da sve to dovodi do nepovjerenja u rad suda.

Iz Vlade im je, kako su naveli advokati, rečeno da su i pored iskazane spremnosti da iz budžeta namire bivše radnike ,,Dakića, odustali nakon izjašnjenja zastupnice države pred Evropskim sudom u Strazburu Valentine Pavličić da treba sačekati odluku ovog suda.

Grdiniću su predočili i da su ih u februaru iz Strazbura obavijestili da je predmet u završnoj fazi te da će presuda biti donijeta u skladu sa dosadašnjom praksom. Advokati su zahtijevali od suda i kamatu na potraživanja do dana isplate, dodajući da Zakon o stečaju predviđa da kamata prestaje teći otvaranjem stečaja. To će, kako su naveli, dovesti do povećanja potraživanja od 40 odsto, što se, kako je naveo, moglo izbjeći da je Vlada isplatila radnike na osnovu konačne liste potraživanja Privrednog suda.

Nakon hapšenja bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, koji je bio stečajni sudija u ovom predmetu, stečaj ,,Dakića prvobitno je dodijeljen sudiji Draganu Vučeviću, dok je umjesto Mladena Markovića, koji se prema izmjenama Zakona o stečaju nije licencirao, za novog stečajnog upravnika imenovan Miloš Popović. Predmet je ubrzo ipak dodijeljen sudiji Nemanji Popoviću koji je prošle godine izabran na ovu funkciju. Nedugo nakon toga, spise predmeta je preuzelo SDT, zbog čega se duže vremena u ovom predmetu nije postupalo.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *