Sindikat sprema generalni štrajk u Pošti

Dodajte komentar

Jedinstveni sindikat Pošte, koji broji oko 300 članova, priprema za sledeći četvrtak štrajkupozorenja, a za početak oktobra i generalni štrajk ukoliko menadžment ne ispuni njihov zahtjev za povećanje zarada za 30 odsto. Već je formiran štrajkački odbor i počelo se sa prikupljanjem potpisačlanova Sindikata i svih zaposlenih za podršku štrajku upozorenja i generalnom štrajku.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković kazao je za “Dan da su sa prikupljanjem potpisa počeli juče i da će jednočasovni štrajkupozorenja biti organizovan sledećeg četvrtka ispred poslovnica Pošte.

-Jedini zahtjev je da se za 30 odsto povećaju plate svim radnicima, osim menadžmenta. Trenutno smo u fazi prikupljanja potpisa podrške za štrajkupozorenja i generalni štrajk. Štrajkupozorenja će biti organizovan ispred svih poslovnica, jer radnici iz drugih gradova ne mogu tim povodom doći u Podgoricu a da pritom poštuju proces rada. Zbog toga ćemo štrajk upozorenja održati ispred poslovnica u gradovima u kojima radimo rekao je Marković.

Istakao jedapopitanjugeneralnog štrajka tek treba da se dogovore šta i kako.

On je kazao da su menadžmentu prvo ispostavili zahtjeve za povećanje plata za 30 odsto, veće otpremnine i neradnu subotu.

-Međutim, dobili smo negativan odgovor i krenuli smo u dalje aktivnosti. Dobijamo male otpremnine, a kolege iz BiH jedini smo koji rade subotom. Ni u jednoj drugoj zemlji regiona Pošte ne radi subotom dodao je Marković.

U odluci o stupanju u štrajk upozorenja, u koju je “Dan imao uvid, navedeno je da se donosi na osnovu člana 13 stav 4 Zakona o štrajku (“Sl. list CG, br. 11/2015) i člana 15 stav 1 alineja Pravila o organizaciji i načinu rada Jedinstvenog sindikata zapos lenih u Pošti Crne Gore. Razlog za štrajk je, kako se precizira, zaštita socio-ekonomskih prava zaposlenih i nepostizanje dogovora sa poslodavcem o povećanju zarada uprkos činjenici da zaposleni u Pošti Crne Gore primaju veoma niske zarade, koje su dodatno obesmišljenje dvocifrenom inflacijom tokom 2022. i 2023. godine, i uprkos činjenici da je gotovo svim zaposlenima u javnom sektoru zarada povećana krajem prethodne i/ili početkom tekuće godine radi ublažavanja negativnih posledica prouzrokovanih inflatornim kretanjima.

Pored Markovića, štrajkom će rukovoditi i članovi štrajkačkog odbora Danilo Vuković, Boško Ninković, Radovan Pestorić i Mi loš Bošković. Štrajkački odbor će poslodavcu najaviti štrajkupozorenja najmanje 24 časa prije njegovog početka, a štrajkački odbor i zaposleni koji učestvuju u štrajku upozorenja ne smiju sprečavati ili ometati zaposlene koji ne učestvuju u štrajku da rade.
-Organizovanje štrajka, odnosno učešće u štrajku pod uslovima utvrđenim ovim zakonom, ne predstavlja povredu radne obaveze, ne može biti osnov za pokretanje postupka zautvrđivanje disciplinske i materijalne odgovornosti zaposlenog, za ud aljenje zapos lenog sa rada i ne može za posljedicu imati prestanak radnog odnosa zaposlenog navedeno jeu predlogu odluke koju potpisuju zaposleni koji će štrajkovati.

Poslodavac ne smije pritiskati zaposlene

U odluci je navedeno i da poslodavac ne smije sprečavati zaposlene da se organizuju i učestvuju u štrajku upozorenja, niti smije da upotrebljava prijetnje i mjere prinude radi okončanja štrajka upozorenja. Marković je kazao da pritisaka trenutno nema, ali da ih očekuje.

Pritisci su postojali i pri osnivanju ovog sindikata, koji je nedavno postao reprezentativan tvrdi predsjednik štrajkačkog odbora.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *