Arm u tržišnom debiju katapultiran 25%

Dodajte komentar

Arm Holdings, firma za dizajn čipova pod kontrolom SoftBanka, skočio je gotovo 25% tokom svog prvog dana trgovanja, nakon što je prodao dionice po 51 dolara po komadu u prvoj javnoj ponudi (IPO).

Na otvaranju je Arm bio procijenjen na gotovo 60 milijardi dolara. Kompanija je prodala oko 95,5 miliona dionica. SoftBank, koji je firmu privatizovao 2016, kontroliše oko 90% preostalih dionica.

U srijedu je Arm procijenio dionice na gornjoj granici očekivanog raspona. U četvrtak se dionicom prvo trgovalo po 56,10 dolara, a dan je završio na 63,59 dolara.

To je pozamašna premija za britansku kompaniju. Pri procjeni od 60 milijardi dolara, Armov višestruki odnos cijene i zarade bio bi veći od 110, na osnovu dobiti u posljednjoj fiskalnoj godini. To je uporedivo s procjenom Nvidije, koja trguje sa 108 puta većom zaradom, ali ne i sa njenom prognozom rasta od 170% za tekuće tromjesečje.

Glavni finansijski direktor Arma Jason Child rekao je u intervjuu za CNBC da se firma koncentriše na rast tantijema i pružanje proizvoda svojim klijentima što više košta i znači više posla.

Mnogi Armovi autorski honorari dolaze od proizvoda koji su pušteni u prodaju prije nekoliko decenija. Otprilike polovina prihoda firme od tantijema, koji su 2022. iznosili 1,68 milijardi dolara, dolazi od proizvoda nastalih između 1990. i 2012. godine.

“Kao finansijski direktor, to je jedan od boljih poslovnih modela koje sam vidio. Ponekad se šalim da ti stariji proizvodi poput kataloga Beatlesa, samo nastavljaju da donose tantijeme. Neki od tih proizvoda stari su tri decenije”, rekao je Child.

U prezentaciji ulagačima, Arm je rekao kako očekuje da će tržište čipova koje su dizajnirali do 2025. godine biti vrijedno oko 250 milijardi dolara, uključujući rast dizajna čipova za centre pdoaatka i automobile. Armov prihod u fiskalnoj godini koja je završila u martu pao je manje od 1% u odnosu na prethodnu godinu – na 2,68 milijardi dolara.

Armova arhitektura koristi se u gotovo svakom čipu pametnog telefona i opisuje kako centralni procesor radi na svom osnovnom nivou, kao što je izvođenje aritmetike ili pristup memoriji računara.

Child je rekao da je firma prodala 735 miliona dolara u dionicama grupi strateških investitora koju čine Apple, Google, Nvidia, Samsung, AMD, Intel, Cadence, Synopsis, Samsung i Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. To je dokaz da Arm ima uticaj i među proizvođačima koji se oslanjaju na Armovu tehnologiju za dizajn i izradu vlastitih čipova.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *