ECB podigla kamatne stope na rekordno visoki nivo

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) juče je još jednom podigla referentne kamatne stope pa su one sad dosegle nikad zabilježeni nivo.

Odbor guvernera ECB-a odlučio je da podigne kamate za još 25 baznih bodova (0,25 postotnih poena) nakon zaključka da će inflacija predugo ostati na previsokom nivou.

Upravni odbor odlučo je da poveća tri ključne kamatne stope ECB-a za 25 baznih bodova. U skladu s tim, kamatna stopa za glavne operacije refinansiranja iznosiće 4,5 odsto, kamatna stopa za mogućnost posuđivanja na kraju dana 4,75 odsto, a kamatna stopa na novčani depozit četiri odsto. Povećanja će stupiti na snagu 20. septembra.

“Na osnovu sadašnje procjene, Upravni odbor smatra da su ključne kamatne stope ESB-a na nivou koje će, budu li se dovoljno dugo održale, dati znatan doprinos što skorijem povratku inflacije na ciljni nivo. Upravni odbor budućim odlukama određivaće nivo ključnih kamatnih stopa ESB‑a koje će biti dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko to bude potrebno. Pri određivanju odgovarajućeg nivoa i trajanja pooštravanja, Upravni odbor nastaviće da primjenjuje pristup koji se zasniva na podacima. Naime, odluke Upravnog odbora o kamatnim stopama ovisiće o njegovoj ocjeni inflatornih izgleda na osnovu novih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamici osnovne inflacije i jačini transmisije monetarne politike”, rečeno je iz ECB.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *