Wall Street: Nasdaq pao četvrti uzastopni dan

Dodajte komentar

Nasdaq Composite pao je četvrti dan zaredom u četvrtak jer se ponovno pojavila zabrinutost oko smjera politike kamatnih stopa Federalne rezerve i hoće li kreatori politike donijeti još jedno povećanje ove godine.

Nasdaq je oslabio 0,89% i završio na 13.748,83, dok je S&P 500 pao za 0,32% i završio na 4.451,14. Dow Jones Industrial Average dodao je 57,54 boda, ili 0,17%, na 34.500,73 boda.

“Ljudi su se nadali da će Fed biti na čekanju do kraja godine, ali moguće je da nas očekuju još jedno ili dva povećanja kamata”, rekao je Chris Zaccarelli, glavni investicioni direktor u Independent Advisor Alliance. “Ako su sve stvari jednake, to je malo negativno za berzu, koja je očekivala da će Fed potencijalno biti gotov za ovu godinu.”

Dionice Applea su pale za 2,9% nakon izvještaja Bloomberg Newsa da Kina želi proširiti zabranu upotrebe iPhonea u kompanijama i agencijama u državnom vlasništvu. Dionice tehnologije i poluprovodnika su zaostale, s Nvidijom

Niz ekonomskih podataka u četvrtak – uključujući manji broj zahtjeva za nezaposlene od očekivanog – doprinio je strahovanju da bi još uvijek snažno tržište rada moglo natjerati Federalne rezerve da dvaput razmisli o ublažavanju svoje stroge monetarne politike. Nedjeljni zahtjevi za pomoć nezaposlenima iznosili su 216.000, naspram 230.000 koliko je očekivao Dow Jones, dok su troškovi rada u drugom tromjesečju porasli više nego što se očekivalo, prenosi SEEbiz.eu.

U kombinaciji s nedavnim rastom cijena energije, snažno tržište rada podstaknuće potrebu da Fed djeluje i potencijalno odobri dodatna povećanja, rekao je Zaccarelli.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *