Neto dobit Xiaomija skočila 147 odsto

Dodajte komentar

Proizvođač potrošačke elektronike i pametnih telefona te hardvera povezanih Internetom stvari Xiaomi objavio je svoje nerevidirane konsolidovane rezultate za drugi kvartal.

U drugom tromjesečju 2023. godine ukupni prihod Xiaomija dosegao je 67,4 milijarde kineskih juana, što predstavlja rast od 13,2 odsto na kvartalnom nivou. Prilagođena neto dobit dosegla je 5,1 milijardu juana čime je ostvaren godišnji rast od 147 odsto. Ovo je ujedno najveća tromjesečna dobit kompanije od četvrtog tromjesečja 2021. godine. U prvoj polovini 2023. Xiaomijeva prilagođena neto dobit dosegla je 8,4 milijardi juana, približivši se nivou prošlogodišnje prilagođene neto dobiti.

Iz Xiaomija su naveli da su nastavili da sprovode svoju ključnu korporativnu strategiju s naglaskom na unaprjeđenje premijum tržišne pozicije pametnih telefona. Bruto profitna marža kompanije dosegla je rekordnu visinu od 21 odsto, označavajući poboljšanje u bruto profitnim maržama u sva tri poslovna segmenta: pametni telefoni, IoT i lifestyle proizvodi te internet usluge.

Takođe, Xiaomi je nastavio da smanjuje troškove, povećava učinkovitost i dodatno optimizuje mjere upravljanja zalihama, konsolidujući dugoročni i održivi razvoj kompanije. Tokom trećeg kvartala, ukupni troškovi kompanije iznosili su 10,2 milijarde juana, što je pad od 2,3 odsto na godišnjem nivou. Ukupne zalihe iznosile su 38,5 milijardi juana, što je pad od 33,5 odsto na godišnjem nivou, dosegnuvši najniži nivo u posljednjih deset kvartala. Ukupni iznos novčanih sredstava dosegao je novi rekord sa više od 113,2 milijarde juana.

“Obilne novčane zalihe dodatno pokazuju da Xiaomi ia zdrav i učinkovit operativni model što predstavlja čvrsti temelj za budući razvoj”, naglasili su iz Xiaomija.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *