Odluka Vlade: Crna Gora će podržati Rijad a ne Rim za domaćina EXPO 2030

Dodajte komentar

Odluka Crne Gore da za organizovanje svjetske izložbe EXPO 2030 podrži Saudijsku Arabiju, a ne Italiju, konačna je, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz Vlade.

Odlazeći premijer Dritan Abazović je rekao da je interes države da podrži Saudijsku Arabiju, “jer učestvuju u izgradnji jednog prosvjetno-edukacionog objekta u Crnoj Gori”.

“Mislim da bi bilo racionalno da iskoristimo da oni višemilionskom sumom podrže Univerzitet Crne Gore. Razumijem priče EU, EU, EU, ali Rijad su podržale i Grčka, Francuska, Bugarska, Španija. U Rijadu ćemo imati bolji štand, vjerovatno besplatno”, rekao je Abazović na sjednici Vlade.

Ovoj odluci se na sjednici usprotivio jedino ministar Zoran Miljanić, koji je ukazao da Crna Gora treba da glasa za Italiju, a ne Saudijsku Arabiju.

“Za novac se može sve uraditi i ne mogu da prihvatim takve argumente. Italija je susjed Crne Gore, zemlja koja je vodeća članica EU, a EU je naš glavni cilj”, rekao je Miljanić.

Za organizaciju Svjetske izložbe 2030. kandidature je podnijelo pet zemalja. Nakon povlačenja kandidatura Rusije i Ukrajine, aktuelne su ostale tri – Južne Koreje, Italije i Saudijske Arabije.

Negodovanja zbog odluke

Doskorašnji predsjednik Crne Gore i proevropske Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, koja je na vlasti bila tri decenije, pozvao je Vladu da podrži Rim za domaćina Svjetske izložbe EXPO 2030.

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela kazala je da je ta država razočarana odlukom odlazeće Vlade Dritana Abazovića.

“Posebno imajući u vidu da smo, verbalnom notom, dobili zvaničnu podršku Crne Gore za našu kandidaturu”, rekla je Marsela za “Pobjedu”.

Poziv da Crna Gora svoj glas da Rimu, uputio je i aktuelni šef države Jakov Milatović.

“Država treba da iskaže konzistentnost u pogledu ranije zauzetog stava da se podrži kandidatura Rima za domaćina Svjetske izložbe EXPO 2030. Uvažavajući viševjekovne odnose Crne Gore i Italije, ova podrška na liniji je zajedničkih evropskih vrijednosti, kao i kulturološke i tradicionalne povezanosti dvije države”, rekao je Milatović.

Bivši ministar vanjskih poslova u Abazovićevoj Vladi, Ranko Krivokapić ranije je uputio notu da će Crna Gora podržati Italiju, ali ta odluka, prema riječima Abazovića, nije donijeta na Vladi.

Na predlog Abazovića crnogorski parlament razrješio je Krivokapića sa te funkcije oktobra 2022.

Glasanje za izbor države u kojoj će se organizovati EXPO 2030. biće održano u novembru ove godine tokom Generalne skupštine Kancelarije za međunarodne izložbe.

Prethodna Svjetska izložba u Dubaiju počela je u oktobru 2021. godine, iako je prvobitno planirano da bude otvorena istog mjeseca 2020, ali je pandemija korona virusa uticala na odgađanje.

Inače, EXPO se organizuje već više od 170 godina, a pokrenut je u Londonu 1851. godine, navodi se na sajtu Međunarodnog biroa za izložbe.

Radio Slobodna Evropa

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *