Za tri primorske opštine: Krediti od 15,3 miliona eura sa grejs periodom od 10 godina, na poklon još tri miliona eura

Dodajte komentar

Opštine Tivat, Kotor i Ulcinj dobiće ukupno 15,3 miliona neraspoređenih sredstava iz kredita koji je sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) Vlada ugovorila prije deset godina. Istovremeno, država će ove tri lokalne samouprave „častiti“ još po milion eura.

Riječ je o kreditu čija sredstva su bila namijenjena za projekte iz oblasti upravljanja otpadnim vodama i vodosnabdijevanjem. Prvi kredit od 36 miliona eura iz 2013. godine trebalo je da bude utrošen za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda u Ulcinju, te sufinansiranje investicionih projekata u Tivtu  Baru. Drugi ugovor o kreditu iz 2015. godine od 28,8 miliona eura imao je za cilj da se obezbijede finansije za hitne i dugoročne mjere u opštinama Tivat, Kotor i Herceg Novi.

Na osnovu prvog ugovora, tivatska lokalna samouprava je 2015. godine u potpunosti iskoristila njoj predviđenih šest miliona eura. Istovremeno, Ulcinj je dobio 20 miliona eura, od čega je 18 miliona zaduženje, a dva miliona eura predstavljaju nepovratna sredstva koje je donirala Vlada. Iz tog kreditnog paketa, Bar je 2020. godine dobio 400.000 eura nepovratnih sredstava od Vlade.

Tako je od ovog 36 miliona vrijednog kredita ostalo nepotrošeno 9,6 miliona eura.

Ugovor za drugu komponentu sredstava od KfW banke je u 2017. godini djelimično iskoristila hercegnovska opština. Oni su od namijenjenih deset miliona eura povukli 6,3 miliona eura za hitne potrebe, a zatim odustali od 3,7 miliona eura za dugoročne mjere. Tivat je iste godine preuzeo i uložio svih 11 miliona eura kredita, dok je Kotor imao na raspolaganju 5,8 miliona eura za sufinansiranje hitnih i finansiranje dugoročnih mjera.

Kako se navodi u dokumentu u koji je portal Bankar.me imao uvid, nakon dosadašnjim preuzimanja sredstva iz ovih kreditnih aranžmana, ostala su neraspoređena 15,3 miliona eura, koji se mogu povući i iskoristiti do posljednjeg dana naredne godine.

Ministarstvima ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, te finansija – kao resornim za ove projekte i dodjelu sredstava – prijavile su se tri opštine. Na osnovu već započetih projekata, Tivat je zatražio 13,2 miliona eura, Kotor 6,7 miliona, a Ulcinj 9,8 miliona eura.

Iz državne uprave podsjećaju da novca nije bilo dovoljno za sve pa su „sredstva proporcionalno umanjili“. Najmanje je dobio Tivat – samo 3,5 miliona eura, od čega su 2,5 miliona kreditna sredstva, a preostali milion – grant Vlade.

Za Kotor je opredijeljeno 5,45 miliona eura, i to 4,45 miliona kredita i milion bespovratnih sredstava crnogoskih građana.

Konačno, ciljanom iznosu najviše se približio Ulcinj sa 6,36 miliona eura, gdje su kreditna sredstva 5,36 miliona, a preostali milion „poklon“ od države.

No, poklonima tu nije kraj. Ove tri opštine imaju i grejs period za otplatu kredita od čak deset godina, a koji počinje od dana prosljeđivanja ovih sredstava „kako bi se izbjeglo preklapanje kredita i na taj način finansijska nestabilnost budžeta“. S obzirom na visoki rast cijena u svim sektorima, uključujući i rast kamata, izvjesno je da iznosi kredita neće imati ni priblino istu vrijednost kao što je to sada slučaj.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *