Diplomatski izvori: G7 odustaje od redovnih analiza cjenovnog limita za rusku naftu

Dodajte komentar

Grupa vodećih razvijenih ekonomija G7 i njeni saveznici odustali su od redovnih analiza cjenovnog limita za rusku naftu, rekli su upućeni izvori.

U decembru je G7 sa EU i Australijom ograničio cijenu ruske nafte na 60 barela, zaprijetivši prevoznicima i osiguravajućim društvima sankcijama ako budu servisirali skuplje ruske barele. U februaru su i ograničili cijene ruskih derivata.

Cjenovni limit za rusko teško gorivo određen je na 45 dolara po barelu, a za lako gorivo, poput benzina i dizela, na 100 dolara po barelu.

Mehanizam je predložio Vašington kako bi se Moskvi ograničio prihod za finansiranje rata u Ukrajini, ali i spriječili tržišni poremećaji zbog embarga EU na rusku naftu. Zemlje EU trebalo je redovno da analiziraju limit, u razmacima od dva mjeseca, a G7 po potrebi, radi eventualne izmjene iznosa i provjere sprovođenja pravila.

Ruski proizvođači našli su način da prodaju naftu i po višim cijenama, kupujući osiguranje i prevozničke usluge od kompanija iz drugih djelova svijeta, što je Zapadu otežalo nametanje limita. G7 ga nije mijenjao od marta, a četiri osobe upoznate s politikom grupe rekle su da ne planiraju da mijenjaju mehanizam u skoroj budućnosti.

“U junu ili julu govorilo se da bi trebalo napraviti analizu ili da se barem o njoj razgovara, ali formalno se nije dogodilo ništa”, rekao je jedan diplomatski izvor.

Neke zemlje EU htjele su analizu, ali SAD i članice G7 nisu baš pokazivali interes za izmjene, rekli su izvori.

Cijene nafte na londonskom tržištu dosegle su ove sedmice 90 dolara, što znači da je “crno zlato”, uključujući i ruski Urals, poskupjelo širom svijeta.

Rusko ministarstvo finansija saopštilo je da je u avgustu barel Uralsa u prosjeku koštao 74 dolara. U prvih šest ovogodišnjih mjeseci stajao je u prosjeku 56 dolara. Rusija je bila prisiljena da smanji izvoz nafte i proizvoda neposredno nakon uvođenja cjenovnog limita jer je teško pronalazila dovoljno brodova za prevoz. S vremenom su ipak našli prevoznike koji ne traže polise zapadnih osiguravajući kuća.

Reuters je izračunao da je od marta do juna za najmanje polovinu ruskog izvoza nafte i derivata bilo uključeno najmanje 40 posrednika, uključujući firme koje se prethodno uopšte nisu bavile tim poslom. Rusku naftu uglavnom prevoze tankeri čije vlasnike nije moguće precizno utvrditi, ali u transportu još učestvuju i brodovi sa Zapada, rekao je izvor iz industrije.

Zvaničnik američkog ministarstva finansija rekao je ove sedmice da je cjenovni limit još na snazi jer je pomogao da se smanje ruski prihodi. G7 će i dalje biti spremna za brzu reakciju, ali izmjena limita nije u planu u bliskoj budućnost, naglasio je.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *