Promašena investicija “progutala” dva miliona eura

Dodajte komentar
Berane

U razvojnim dokumentima Vlade Crne Gore oživljavanje proizvodnje u Industrijskoj zoni na Rudešu naznačeno je kao strateški prioritet za opštinu Berane, uz naznaku da je za tako nešto neophodno stvoriti uslove za privlačenje stranih i domaćih direktnih investicija. Uz zagovaranje takve strategije, prije 11 godina na Rudešu je u pogonima nekadašnjeg “Oboda” otvorena fabrika armaturnih mreža.

Nju je zvanično oktobra 2012. godine u rad pustio tadašnji premijer Igor Lukšić, navodeći da je to jedna od prvih investicija na Rudešu koja je, zahvaljujući podsticajima države i lokalne uprave, trasirala put za otvaranje novih proizvodnih linija u beranskoj opštini. Fabriku je otvorila beogradska kompanija “Europolis” uz kreditni podsticaj tadašnjeg Investiciono-razvojnog fonda i pomoć Opštine Berane. Prilikom otvaranja fabrike iz “Europolisa” su isticali da je za početak proizvodnje na Rudešu angažovano dvadesetak radnika i da će taj broj u narednom periodu biti znatno veći.

Međutim, odmah nakon probnog rada, proizvodnja je prekinuta, dok su mašine iz novootvorene fabrike na Rudešu izmještene u nepoznatom pravcu, bez ikakvog objašnjenja zašto je to urađeno. Sve se to desilo iako je prije toga Opština Berane sa kompanijom “Europolis” potpisala ugovor kojim joj je na korišćenje, za period od deset godina, ustupljen prostor na Rudešu, radi otvaranja fabrike za proizvodnju armaturnih mreža.

Odgovor na pitanje da li su investitori na odgovarajući način iskoristili podsticajne mjere Vlade Crne Gore za oživljavanje privrede na sjeveru države i zašto je fabrika radila svega nekoliko dana javnost zvanično nikada nije dobila.

Jedan od predstavnika bivših beranskih radnika Veselin Radičević tvrdi da i ovaj primjer ukazuje da je država krajnje neozbiljno tretirala oživljavanje privrede na sjeveru Crne Gore. Radičević kaže da vrijeme za nama svjedoči da se radilo o klasičnim obmanama javnosti.

– Nikad nije dobijen zvanični odgovor zašto fabrika armaturnih mreža u Beranama nije profunkcionisala. Umjesto toga plasirane su vijesti da je Vlada nudila adekvatne podsticajne mjere za pokretanje biznisa, zaboravljajući da se kaže da su brojni investitori, uz posredovanje države, uzimali milionske kredite za pokretanje proizvodnje na Rudešu, a da od toga kasnije nije bilo ništa. Nažalost, ni nakon promjene vlasti u Crnoj Gori odgovor da li su na ovaj način zloupotrebljavana sredstva koja pripadaju svim građanima nije stigao – istakao je Radičević.

Svih ovih godina ni iz kompanije “Europolis” nije saopšteno šta se desilo sa pomenutom fabrikom, iako je njen vlasnik Vladan Zečević prilikom otvaranja pogona kazao da je uložio dosta truda i sredstava kako bi u modernoj hali organizovao savremenu proizvodnju.

– Uložili smo oko dva miliona eura za sanaciju čitavog objekta i za nabavku neophodnih proizvodnih postrojenja. To su zaista značajna ulaganja, koja će se, sigurno, pokazati kao opravdana, jer mi planiramo da ubrzo pokrijemo kompletne potrebe crnogorskog tržišta kada su armaturne mreže u pitanju – naglasio je tada Zečević.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *