Za legalizaciju trenutno dostupni samo 2D vertikalni snimci

Dodajte komentar

Vertikalni i kosi orto-foto snimci teritorije Crne Gore nisu javno dostupni zbog zastarjele tehnologije na kojoj je izrađena ta informaciona platforma i zbog novčane nemogućnosti da se uradi nova na koju bi se prenijeli snimci iz 2018. godine, kazali iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU).

Ovi snimci su osnov za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Iz MEPPU-a su “Vijestima” zvanično kazali da se radi na pronalaženju tehničkog rješenja kako bi se kosi snimci opet javno objavili i bili dostupni javnosti. “Vijesti” su se ministarstvu obratili nakon žalbe čitalaca da ne mogu da pristupe snimcima iz 2018. godine i na osnovu nezvaničnih informacija da su snimci iz vazduha uništeni prošlogodišnjim sajber napadima.

Iz resora je su pojasnili da da vertikalni i kosi orto-foto snimci nisu bili ugroženi sajber napadima iz avgusta 2022. godine, i da su kada su snimci instalirani napravljene kopije radi osiguranja od ove mogućnosti. Iz MEPPU-a su napomenuli da je dio snimaka postavljen na sajtu Uprave za katastar i državnu imovinu (geoportalu) jer je to predviđeno odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

“Postavljeni su kao 2D, odnosno vertikalni snimci jer nije postojala mogućnost prikaza kosih snimaka na Geoportalu”, navodi se u odgovoru.

Iz Ministarstva su istakli da građani podacima na geoportalu mogu pristupiti samostalno ali ne i vertikalnim i kosim orto-foto snimcima koji su instalirani na sajtu Vlade. Iz tog resora dalje pojašnjavaju da se za legalizaciju mora dostaviti dokaz, odnosno vertikalni prikaz bespravnog objekta sa geoportala, kako bi se dobio kosi snimak i utvrdila spratnost objekta.

Dodatno, zaintersovani snimke mogu dobiti preko firme ovlašćene za reviziju tehničke dokumentacije koja je angažovana na izradi izvještaja o bespravnom objektu i njegovoj usklađenosti sa urbanističkim parametrima planskog dokumenta tako što se ona obraća nadležnom organu za legalizaciju, sa zahtjevom za dobijanje prikaza bespravnog objekta sa 3D orto-foto snimka.

“Uz zahtjev, dostavlja se i prikaz istog objekta sa orto-foto snimka koji se nalazi na geoportalu sa informacijoma o broju katastarske parcele i opštine”, pojašnjeno je u odgovoru.

Iz MEPPU-a su naglasili i da firma angažovana za izradu izvještaja, može dobiti dozvolu za ulaz u prostorije tog resora radi preuzimanja snimka bespravnog objekta sa mreže.

Na pitanje da li će praviti nove snimke radi legalizacije bespravnih objekata, iz Ministarstva su kazali da za tim trenutno nema potrebe kao i da pristup ovim snimcima, imaju svi zaposleni u državnoj upravi.

Kako su “Vijesti” tada pisale, snimanje teritorije Crne Gore iz vazduha počelo u oktobru 2017. godine a krajem decembra te godine potpisan je aneks sa produženjem ugovora do juna 2018. godine. Ugovor u navedenom roku prvobitno nije ispunjen zbog neodgovarajućih vremenskih uslova. Orto-foto snimci su javnosti postali dostupni tokom 2019.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *