Zbog skrivanja imovine ASK ove godine pokrenula 1.222 prekršajna postupka

Dodajte komentar

Zbog kršenja odredaba Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na obavezu podnošenja izvještaja o prihodima i imovini, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je u drugom kvartalu 2023. godine nadležnim sudovima za prekršaje podnijela ukupno 888 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, a od početka 2023. čak 1.222.

Kako navode u toj instituciji, na čijem je čelu Jelena Perović, tokom izvještajnog perioda okončano je ukupno 316 postupka (uključujući i one iz prethodnih godina), od čega su u 84,5 odsto slučajeva izrečene sankcije. Ukupan iznos novčanih kazni je 17.000 eura, prenosi Dan.

– Broj pokrenutih prekršajnih postupaka u prvoj polovini 2023. godine u ovoj oblasti veći je od godišnjeg nivoa prvih šest godina rada ASK, što je prvenstveno generisano većim brojem pokrenutih prekršajnih postupaka koji se odnose na nedostavljanje redovnog godišnjeg izvještaja o prihodima i imovini u zakonskom roku – navode iz ASK.

Podaci ASK pokazuju da je broj pokrenutih prekršajnih postupaka u oblasti provjere prihoda i imovine u 2016. godini bio 323, 2017. – 354, 2018. – 385, 2019. – 347, 2020. – 442, 2021. – 1.002, 2022. – 1.057, a do sada u 2023. čak 1.222. Iz ASK ističu da su, postupajući neselektivno, pokretali prekršajne postupke i protiv bivših i protiv novoimenovanih javnih funkcionera.

Prema podacima iz baze podataka Agencije, obavezu dostavljanja izvještaja o prihodima i imovini na dan 30. jun 2023. ima 6.158 javnih funkcionera i 1.296 državnih službenika koji imaju obavezu podnošenja izvještaja o prihodima i imovini.

– U cilju efikasne primjene zakonskih odredaba koje se odnose na izvještaje o prihodima i imovini, Agencija je nastavila sprovođenje aktivnosti na planu pružanja podrške obveznicima podnošenja izvještaja, a radi bližeg upoznavanja sa zakonskim obavezama i uklanjanja potencijalnih nejasnoća, posebno u kontekstu samog procesa podnošenja izvještaja. U tom smislu, Agencija je u drugom kvartalu organizovala obuke za novoimenovane javne funkcionere iz Podgorice, Pljevalja i Plava na temu „Primjena antikorupcijskih propisa iz nadležnosti ASK“, na kojima je načelnica Odsjeka za provjeru podataka iz izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera predstavila praksu, procedure i rezultate sprovođenja zakonskih obaveza u vezi sa izvještavanjem o prihodima i imovini javnih funkcionera – navodi se u izvještaju ASK.

Podsjećaju da je krajem 2020. godine započeto praćenje tzv. stila života javnih funkcionera u cilju provjere uvećanja njihove imovine, za šta se koriste javno dostupni podaci, kao i saznanja iz medija, koji se potom upoređuju sa bazama podataka kojima ASK ima pristup. Agencija je u drugom kvartalu 2023. godine pokrenula postupak za ispitivanje stila života za jednog državnog službenika koji ima obavezu podnošenja izvještaja o prihodima i imovini i predmet je dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu.

Pokrenuto osam upravnih postupaka

Agencija je u drugom kvartalu 2023. pokrenula osam upravnih postupaka u oblasti prijave prihoda i imovine. Organi vlasti su nakon okončanih upravnih postupaka, u dijelu provjere prihoda i imovine (netačni podaci), u drugom kvartalu 2023. dostavili devet odgovora, u jednom predmetu u toku je disciplinski postupak, a u osam predmeta je odbijen predlog za izricanje disciplinske mjere.

U skladu sa godišnjim planom provjere, u II kvartalu 2023. godine otpočela je kontrola izvještaja o prihodima i imovini u smislu tačnosti i potpunosti podataka, koja će trajati do kraja godine. U izvještajnom periodu izvršena je provjera 106 izvještaja o prihodima i imovini od planiranih 1.496.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *