UBS ostvario čak 29 milijardi dolara dobiti u drugom kvartalu

Dodajte komentar

UBS je u četvrtak objavio dobit u drugom tromjesečju od 28,88 milijardi dolara u svojoj prvoj tromjesečnoj zaradi otkako je najveća švajcarska banka dovršila preuzimanje posrnulog rivala Credit Suisse.

Analitičari su projektovali neto dobit od 12,8 milijardi dolara za tri mjeseca do kraja juna, prema anketi Reutersa.

UBS je rekao da rezultat prvenstveno odražava 28,93 milijarde dolara negativnog goodwill-a na akviziciji Credit Suisse. Temeljna dobit prije oporezivanja, koja isključuje negativni goodwill, troškove povezane s integracijom i troškove akvizicije, iznosila je 1,1 milijardu dolara.

Negativni goodwill predstavlja fer vrijednost imovine stečene spajanjem iznad kupovne cijene. UBS je u martu platio 3 milijarde švajcarskih franaka (3,4 milijarde dolara) za kupovinu Credit Suisse.

“Dva i po mjeseca od zatvaranja akvizicije Credit Suissea, ne gubimo vrijeme u pružanju vrijednosti za sve naše dionike iz jednog od najvećih i najsloženijih spajanja banaka u istoriji”, izjavio je izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti u izjavi.

“Vraćamo povjerenje klijenata, smanjujemo troškove i preduzimamo potrebne radnje za stvaranje ekonomije razmjera koja će nam omogućiti bolje fokusiranje naših resursa i ciljana ulaganja za budući rast.”

Snažna domaća bankarska jedinica Credit Suisse biće u potpunosti integrisana u UBS, objavila je grupa također u četvrtak, a zatvaranje spajanja pravnih subjekata očekuje se 2024. godine, prenosi Seebiz.

Sudbina vodeće švajcarske banke Credit Suisse, ključnog profitnog centra grupe i jedinog odjela koji još uvijek ostvaruje pozitivnu zaradu u 2022., bila je centralna tačka akvizicije, a neki analitičari nagađali su da bi je UBS mogao izdvojiti i plasirati u prodaju IPO.

Ermotti je rekao da je analizom banke utvrđeno da je ovo “najbolji ishod za UBS, naše dionike i švajcarsku ekonomiju”. Integracija bi se mogla pokazati kontroverznijom u Švajcarskoj zbog mogućnosti velikog gubitka radnih mjesta u tom procesu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *