Ekonomske i trgovinske veze temelj odnosa Kine i Velike Britanije

Dodajte komentar

Ekonomska i trgovinska saradnja je temelj zdravog i stabilnog razvoja odnosa Kine i Velike Britanije, izjavio je u srijedu potpredsjednik Kine Han Dženg.

Han je to izjavio prilikom sastanka sa Džejmsom Kleverliom, državnim sekretarom za spoljne i razvojne poslove Velike Britanije, u Pekingu.

Han je rekao da su Kina i Velika Britanija uspostavile diplomatske odnose na ambasadorskom nivou više od pola vijeka i da su postigle pozitivne rezultate u praktičnoj saradnji na raznim poljima.

„Suočene sa rizicima i izazovima trenutne međunarodne situacije, dvije strane, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN i velikih ekonomija u svijetu, treba da podrže duh međusobnog poštovanja i pobjedničke saradnje, izađu u susret međusobnim suštinskim interesima i velikim zabrinutostima, održe komunikaciju u međunarodnim i regionalnim poslovima i zajednički promovišu svjetski mir i razvoj“, kazao je.

Han je istakao da dvije vlade treba da stvore čvrsto poslovno okruženje i aktivno istraže nove tačke daljeg napretka saradnje.

 

Uprkos tome što je Kina važna zemlja sa globalnim uticajem i igra sve važniju ulogu u međunarodnom upravljanju, Kleverli je objasnio da Velika Britanija cijeni važan doprinos Kine svjetskoj ekonomiji i smanjenju siromaštva.

„Velika Britanija je voljna da ojača razmjenu na visokom nivou i stratešku komunikaciju sa Kinom kako bi izgradila konsenzus i produbila saradnju“, zaključio je Kleverli.

Izvor: MediaBiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *