U Japanu preko 40 odsto firmi zapošljava penzionere starije od 70 godina

Dodajte komentar

U Japanu raste potražnja za radno sposobnim seniorima – prošle godine u Zemlji izlazećeg sunca radilo je 6,39 miliona radnika starijih od 65 godina, dok je zaposlene koji su kročili u osmu deceniju života u svojim redovima imalo čak 39 odsto japanskih kompanija.

Po podacima japanskog Ministarstva zdravlja, rada i socijalne politike, prošle godine čak 39 posto japanskih kompanija je upošljavalo radnike starije od 70 godina, prenosi domaći list posvećen ekonomskim pitanjima Nikkei. Taj procenat je na uzlaznoj putanji već punih deset godina.

Japanska vlada zakonski je pružila priliku kompanijama da ukinu starosnu granicu za odlazak penziju ako to žele – opcija koju su neke od njih i izabrale, tako da ima onih koje upošljavaju i radnike od preko 80 godina starosti. To se naročito odnosi na prodavnice i ugostiteljske objekte.

Po podacima Ministarstva za zemlju, infrastrukturu, saobraćaj i komunikacije, u Japanu je u 2022. godini radilo 6,39 miliona ljudi starosti 65 i više godina, što je 10,6 odsto ukupne radne snage te ostrvske zemlje. Poređenja, radi ta proporcija u SAD iznosi sedam, a u Njemačkoj samo četiri odsto.

Razlozi za angažovanje seniora

Osnovni razlog za visok procenat seniora koji danas rade u Japanu su starenje populacije usljed više decenija niskog nataliteta i smanjivanje populacije u radnom dobu (populacije starosti koja se tradicionalno smatra za radno sposobnu: od 15 do 64 godine). Naime, u Zemlji izlazećeg sunca blizu 30 odsto populacije je starije od 65 godina – demografsko mjerilo koje japansku populaciju čini najstarijom na svijetu.

Treba reći i da Japanci već decenijama uživaju dug prosječni životni vek i po tom mjerilu tradicionalno zauzimaju jedno od prva tri mjesta na svijetu. Trenutni prosječni životni vjiek za muškarce u toj dalekoistočnoj carevini je 81 godina, a za žene 87.

Najčešća opcija koju bira najveći broj firmi u Japanu je penzionisanje radnika u 65. godini, ali vlada i mediji u toj ostrvskoj zemlji, s obzirom na sve bolje zdravstveno stanje starih i činjenicu da se životni vijek produžava, sve više govore o tome da će ljudski vijek uskoro biti 100 godina i da će, ako se ne podigne starosna granica za odlazak u penziju sa sadašnjih 65 godina, stanovnici provoditi više (neproduktivnih) decenija u penziji, što je veliki izazov za penzioni i zdravstveni sistem države.

Zapošljavanje zdravih penzionera

Problem smanjenja i nedostatka radne snage japanska vlada, osim ohrabrivanjem firmi da podignu starosnu granice za odlazak u penziju ili ponovo zaposle zdrave penzionere, nastoji da reši i povećanom automatizacijom i robotizacijom proizvodnje i usluga, većim uključivanjem žena na tržište rada i slobodnijim uvozom strane radne snage.

Posljednjih par godina, međutim, tvrde japanski stručnjaci, dostignut je plafon kada je u pitanju angažovanje domaće ženske radne snage, dok veliki pad jena u odnosu na dolar i euro sve više otežava zapošljavanje stranaca – oni po pravilu žele da privređuju u Japanu i šalju novac porodicama u svojim zemljama, ali plate u zemlji sunca sve više doživljavaju kao neprivlačne, prenosi RTS.

Otud raste potreba za korišćenjem seniora kao radnika, što objašnjava činjenicu da je prošle godine broj japanskih kompanija koje upošljavaju ljude u osmoj deceniji života dostigao rekordni nivo od 39 odsto.

Izvor: Nikkei/RTS/BizLife

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *