Jedna od najvećih evropskih fintech kompanija, Zepz planira akvizicije

Dodajte komentar

Zepz, vlasnik kompanija za transfer novca WorldRemit i Sendwave, u potrazi je za spajanjima i akvizicijama nakon što je prošlog mjeseca smanjio 26% svoje radne snage, rekao je izvršni direktor kompanije za CNBC.

Sa procjenom vrijednosti od pet milijardi dolara, Zepz je jedna od najvećih fintech kompanija u Evropi, koju podržavaju vodeći investitori, uključujući Accel, TCV i Leapfrog.

Kompanija omogućava korisnicima da šalju novac sa pametnog telefona ili računara ljudima u inostranstvu, koji mogu da ga dobiju na svoj bankovni račun, mobilni novčanik ili kao dopunu mobilnog računa.

Usluga je izazov za velike banke i na primjer Western Union zbog jeftinijih naknada i mogućnost brzog premještanja sredstava. Bliski rival je Wise, koji takođe tvrdi da nudi jeftinije međunarodne transfere novca od banaka.

Mark Lenhard, izvršni direktor Zepza, rekao je da kompanija želi da poveća svoj portfolio poslovanja u nastojanju da posejduje veći dio globalnog kolača za digitalna plaćanja.

Lenhard nije identifikovao koje kompanije Zepz želi da kupi, ali je rekao da je oštar pad procjene privatnih fintech-a učinio privlačnim vremenom za početak M&A istraživanja, prenosi portal sveonovcu.rs.

Digitalni novčanici

Predviđa se da će ukupna vrijednost prekograničnih plaćanja porasti sa 150 biliona dolara u 2017. na preko 250 biliona dolara do 2027. godine, prema podacima Banke Engleske. To je visokokonkurentna industrija sa različitim igračima koji rade i uzimaju dio svake transakcije koju potrošač obavi.

Poseban fokus za Zepz proizvod u bliskoj budućnosti su digitalni novčanici, rekao je Lenhard, a kompanija planira da lansira svoj prvi digitalni novčanik „uskoro“.

„Želimo da budemo ključno finansijsko središte za jedan veoma poseban segment“, rekao je on za CNBC u sredu, sa posebnim fokusom na migrantske zajednice koje šalju sredstva kući.

Guranje u M&A je na mnogo načina iznenađujući potez jer prati značajno smanjenje troškova u 13-godišnjoj kompaniji. Zepz je u maju otpustio 420 zaposlenih, što je oko 26% globalne radne snage.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *