Nakon Moody’s-a i S&P snizio kreditne rejtinge američkih banaka

Dodajte komentar

Agencija S&P Global snizila je kreditne rejtinge niza američkih banaka zbog otežanih uslova poslovanja, nakon sličnog poteza Moody‘sa, upozoravajući da će rizici finansiranja i slabija profitabilnost vjerovatno testirati kreditnu snagu toga sektora.

S&P je u ponedjeljak snizio rejtinge Associated Banc-Corpa i Valley National Bancorpa zbog rizika finansiranja i većeg oslanjanja na posredovane depozite.

Takođe je smanjio rejtinge UMB Financial Corpa, Comerica Banka i Keycorpa navodeći veliki odliv depozita i postojeće više kamatne stope.

Oštro podizanje kamatnih stopa opterećuje finansiranje i likvidnost mnogih američkih banaka, navodi S&P u bilješci, dodajući da će se depoziti banaka koje osigurava Savezna agencija za osiguranje depozita (FDIC) nastaviti smanjivati sve dok američka centralna banka Fed bude sprovodila ‘kvantitativno zaoštravanje‘.

Ta agencija za rejtinge takođe je smanjila izglede za S&T Bank i River City Bank iz stabilnih u negativne navodeći kao razlog visoku izloženost komercijalnim nekretninama, pored ostalih faktora.

Agencija Moody‘s ovog je mjeseca smanjila snizila 10 banaka za jedan nivo, dok je na razmatranje radi potencijalnih sniženja stavila šest bankarskih divova, uključujući Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street i Truist Financial.

Ovogodišnji kolaps Silicon Valley Banka i Signature Banka izazvao je krizu povjerenja u američkom bankarskom sektoru, što je dovelo do odliva depozita iz niza regionalnih banaka, uprkos tome što su vlasti poduzele hitne mjere kako bi ojačale povjerenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *