Analiza očekivanog BDP-a do 2050. godine: Azija će biti najveći regionalni faktor

Dodajte komentar

Prema nedavnom izvještaju Goldman Sachsa  predviđa se da će se ravnoteža globalne ekonomske moći dramatično promijeniti u narednim decenijama.

Konkretnije, analitičari vjeruju da bi Azija uskoro mogla postati najveći regionalni faktor svjetskom BDP-u, nadmašivši tradicionalne ekonomske moćnike grupisane u kategoriju razvijenih tržišta (DM).

Na gornjoj slici, predstavljene su realne prognoze BDP-a na osnovu podataka Goldman Sachsa za 2050. godinu

Sljedeća tabela uključuje regionalnu analizu očekivanog realnog BDP-a u 2050.

Na osnovu ovih projekcija, Azija (bivša DM) će predstavljati 40% globalnog BDP-a, malo ispred očekivanog udjela razvijenih tržišta od 36%. Ovo bi značilo ogroman pomak u odnosu na prije 50 godina (2000.), kada su DM predstavljale preko 77% globalnog BDP-a.

Azija

Fokusirajući se na Aziju, Kina i Indija će činiti većinu očekivanog BDP-a regiona 2050. godine, iako će se rast u Kini značajno smanjiti. Goldman Sachs očekuje godišnji rast realnog BDP-a u zemlji u prosjeku od 1,1% do 2050. Ovo je sporije od američkog očekivanog godišnjeg rasta od 1,4% tokom iste decenije.

Najbrže rastuće ekonomije u Aziji tokom 2050-ih biće Indija (3,1% godišnje), Bangladeš (3,0% godišnje) i Filipini (3,5% godišnje). Očekuje se da će ove zemlje napredovati zahvaljujući visokim stopama rasta stanovništva i relativno niskoj srednjoj starosti, što se prevodi u veću radnu snagu.

Latinska amerika

Posmatrajući Latinsku Ameriku, možemo vidjeti da će region činiti relativno malih 7% globalnog BDP-a 2050. Prema prethodnim projekcijama Goldman Sachsa iz 2011. godine, mnoge latinoameričke zemlje su imale lošiji učinak u protekloj deceniji. Na primjer, realni BDP Brazila se smanjio sa 2,7 biliona dolara u 2010. na 1,5 biliona dolara u 2020.

Zbog ovih stagniranja, Goldman Sachs vjeruje da će Indonezija moći da prestigne Brazil kao najveće svjetsko tržište u razvoju prije 2050. godine.

Ipak, očekuje se da će se ekonomski Brazil biti iznad Francuske i Kanade, ako se ove projekcije pokažu tačnima.

Izvor: VisualCapitalist

Prevod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *