Filipović: Nova vlada će se zadužiti u prva dva mjeseca

Dodajte komentar
Foto: Mojapenzija

Ekonomski analitičar Oleg Filipović kazao je da će nova vlada, nakon konstituisanja, u roku od dva mjeseca, morati da se zaduži. Takođe, kako je naveo, glavni zadatak će biti implementacija programa Evropa sad 2 koji će moći da se ostvari ukoliko ga budu sprovodili profesionalci.

– Nova vlada će morati da se zaduži najkasnije dva mjeseca nakon konstituisanja, jer sada imamo dospijeće obveznica 2025. godine od 25 miliona, ukalkulišite tu i vanredni rashod da bi se godinu dana plaćao kadar po dubini kada dođe do promjene vlasti, tako da vjerujem da bi neka vlada vrlo brzo krenula u rebalans budžeta, i onda ćemo vidjeti koliko će im trebati novca – rekao je on u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” Radio televizije Crne Gore

S druge strane, kaže da ćemo vidjeti kako će nova vlada formirati budžet za 2024. godinu, da li će se osloniti na postojeću politiku formiranja budžeta ili će krenuti da prave budžete za duži period.

Smatra da nova vlada neće imati drugi izbor osim da realizuje program Evropa sad 2 koji je PES obećao u predizbornoj kampanji.

– Pitanje je s kim i način će ga realizovati, ali oni moraju da počnu sa svim reformama da bi se došlo do neophodne količine novca da bi se pokrile plate i penzije. Po mom mišljenju jedan od glavnih projekata treba da bude kako profesionalizovati kadar unutar vlade, kako smanjiti administraciju, ali to će zahtijevati reformu, ja vjerujem u taj projekat ako dođu profesionalci da ga sprovedu – ocijenio je Filipović.

Govoreći o turističkoj sezoni, istakao je da cijene ne prati kvalitet, dodajući da je usluga lošija jer je ove godine manje radne snage.

– Prvi put smo se suočili sa problemom radne snage. Usluga je dosta spora. Mislim da nijesmo smjeli da dižmo cijene 30 odsto. Escajg se ne naplaćuje ni u Montekarlu, pa ne bi trebalo ni kod nas – naglašava on i dodaje da bi država trebalo da limitira te cijene.

Govoreći o rastu cijena, Filipović je kazao da država mora zaštititi domaće proivođače. Takođe, smatra neophodnom kontrolu kvaliteta.

Smatra da država drži visoke akcize goriva jer želi da zaradi.

– Ali vjerujem da će do do pada cijena jer je došlo do povećanja prometa zahvaljujući sezoni. Trudite se da se popuni budžet. Očekujem za dvije nedjelje da će doći do smanjenja – naveo je on.

Prema njegovim riječima, država pored smanjivanja akciza mora da napravi drugi strategiju.

– Da li je to učešće u svjetskom ržištu i kupovina određenih količina, prerada i prodaja na domaćem tržištu. Akciza je jedan od načina, ali mora se razmišljati i šire – ukazao je Filipović.

On se osvrnuo i na stanje u Institutu Igalo, naglašavajući da je jedan od načina za spas Instituta preuzimanje države.

– Da li preuzima kupovanjem postojećih dugova, i po kojoj cijeni se kupuju ti dugovi. Drugi način je javno-privatno partnerstvo i treći način je analiza kompletne situacije. Pristalica sam jednog otvorenog procesa spašavanja Instituta Simo Milošević – rekao je on.

Kada je riječ o tržištu kriptovalutama kazao je da je kriptoindustrija jedna od šansi Crne Gore.

– Čak sam smatrao da treba razmišljati o formiranju naše kriptovalute. Međutim, to tržište treba regulisati – poručio je Filipović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *