Prvih 6 mjeseci Podgoricu posjetilo 79.000 turista, veliko interesovanje za kulturno-istorijske lokalitete

Dodajte komentar

Prema podacima Turističke organizacije Podgorice, tokom prvih šest mjeseci 2023. godine, glavni grad je posjetilo oko 79.000 turista što je 28% više u odnosu na posmatrani period prethodne godine, a u kolektivnom smještaju je ostvareno oko 150.000 noćenja što je za 16% više u odnosu na 2022. godinu, a 17% više u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Direktorica TO Podgorica, Irena Rogošić ističe da je ovako pozitivna statistika rezultat predanog rada lokalne turističke organizacije kako kada je riječ o predstavljanju destinacije na mnogobrojnim sajmovima, tako i razvojem kvalitetnog manifestacionog turizma.

“To smo prije svega postigli promjenom koncepta predstavljanja destinacije na promotivnim nastupima i sajmovima u inostranstvu, zatim velikim brojem manifestacija koje TO organizuje, tu su i brojne sportske manifestacije, a značajan faktor je i prisustvo niskobudžetnih kompanija na našem tržištu,” kazala je Rogošić.

Ističe da su mnogobrojni turisti koji posjećuju Podgoricu najviše zainteresovani za kulturno istorijske lokalitete i vjerske objekte u centru grada.

“To je takozvana City tura koja obuhvata Staru varoš, Sastavke, JU Muzeji i galerije, galeriju Rista Stijovića, Kuslevovu kuću, Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, crkvu Svetog Đorđa, utvrđenje na Medunu, Muzej Marka Miljanova i arherološko nalazište Duklju. Kako bismo obogatili našu ponudu, TO Podgorica je kreirala tri pješačke, kulturno-istorijske rute koje su podijeljene u tri tematske cjeline. Prva se odnosi na stari dio Podgorice, druga obuhvata znamenitosti u centru grada i vodi nas do Meduna, a treća kreće od crkve Svetog Đorđa i preko brda Gorica vodi nas do Duklje i završava na brdu Trijebač,” objasnila je direktorica TO Podgorica.

O dobroj posjećenosti tih lokaliteta, ali i povećanju broja gostiju u samom glavnom gradu svjedoči i turistički vodič, Dušan Drakić koji je od 2019. posebno specijalizovan za Podgoricu. Svjestan je da globalni porast cijena utiče na to da i Crna Gora postaje skuplja turistička destinacija, ali ističe da Podgorica ostaje pristupačna velikom broju turista, te da njen pun turistički potencijal tek treba biti iskorišten.

“Podgorica kao destinacija može da odgovori potrebama turista u cjenovnom smislu, zato što je jeftinija od ostalih turističkih destinacija u Crnoj Gori, parira i po ponudi hotela i naravno gastronomskoj ponudi. Tu ne smijemo zanemariti i ono kulturno-istorijsko nasljeđe koje Podgorica nudi, a koje se diferencira od ostatka Crne Gore. Čitava Podgorica leži na arheološkim lokalitetima, čak dva najznačajnija arheleoška lokaliteta za teritoriju Crne Gore, a to su Duklja i Medun. Medun kao nasljeđe starije helensko-ilirske civilizacije nije dovoljno valorizovano, tamo se nalaze izuzetno vrijedni ostaci iz tog perioda. Mislim da uz adekvatnu turističku valorizaciju to može postati jedan sjajan lokalitet,” ispričao je Drakić.

Dodaje da je potencijal samim tim veći pošto se nadovezuje na panoramski put, Krug oko Kučkih korita, u blizini se nalazi Bukumirsko jezero, a doživljaj potpunim čini nekoliko kvalitetnih vinarija i konoba koje se nalaze u blizini.

Turistički vodič napominje da i urbani dio grada ne smije biti zanemaren, te da i on nosi veliki turistički potencijal.

“Osim Sahat kule, značajan lokalitet je i Dvorac na Kruševcu, koji nam govori o jednom periodu Podgorice kada ona nije bila značajan i veliki grad, kada je kralj u zimskim mjesecima znao da dođe u Podgoricu. Danas je riječ o jednom izuzetnom mjestu jer se tu sada nalazi Centar za savremenu umjetnost. Treba spomenuti i kuću Rista Stijovića, jednog od najveći skulptora sa ovih prostora, ona je adaptirana, preuređena i danas predstavlja jedan sjajan objekat. Tu je Muzej Marka Miljanova, tako da i u muzejskom smislu Podgorica može odgovoriti određenim tržišnim i turističkim grupama,” objasnio je vodič.

Podgorica se takođe može pohvaliti sa čistim rijekama na kojima leži grad, ali i bogatom vinskom i gastro ponudom sa posebnim akcentom na kvalitetne vinarije koje nalaze u okviru glavnog grada.

Drakić ipak ukazuje da pored ovakvog bogatstva i turističkog potencijala nedostaje turistička kultura i navika da se na određenim značajnim lokalitetima otvaraju turistički objekti koji bi privlačili turiste.

“Kao svaki veći grad koji mora turistički da se razvija Podgorica mora da ide u tom smjeru da turistička politika značajno prati porast broja turista koji je nesumnjivo veći iz godine u godinu. Podgorica predstavlja jednu geografski savršenu poziciju u Crnoj Gori. U proljećnim i jesenjim mjesecima Podgorica može biti izuzetna baza za dalje istraživanje zemlje. Cjenovno, kvalitetom hotelskih usluga i gastro kvalitetima može odgovoriti na sve zahtjeve bilo kojih turista,” podvukao je turistički vodič, Dušan Drakić.

Potencijala i potrebe da se turizam u glavnom gradu unaprijedi svjesni su i u Turističkoj organizaciji Podgorice, te i sami imaju viziju kako bi se određeni nedostaci mogli prevazići.

“Podgorica je dominanto kongresna destinacija, ali nam definitivno nedostaje kongresnog kapaciteta. Ono što je neophodno jeste izgradnja kongresnih kapaciteta, konferencijskih sala, izložbenog prostora, ali i sadržaja za unaprjeđenje porodičnog turizma,” napomenula je direktorica TO Podgorica, Irena Rogošić.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *