Wall Street pao drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i juče, drugi dan zaredom, jer su porasli prinosi na državne obveznice, pa dio ulagača preusmjerava kapital iz dionica u obveznice.

Dow Jones oslabio je 0,19 odsto, na 35.215 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,25 odsto, na 4.501 bod, a Nasdaq indeks 0,10 odsto, na 13.959 bodova.

Pritom su u osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale. Ulagači su oprezni jer su prinosi na američke obveznice porasli drugi dan zaredom, nakon što je agencija Fitcha u srijedu smanjila kreditni rejting SAD-a. Tako je prinos na 10-godišnje državne obveznice juče dosegao 4,198 odsto, najviš nivo od novembra prošle godine.

“Povećani prinosi na obveznice izazivaju privlačnost dionica. Prinosi rastu, pored ostalog, zbog spekulacija da bi američka centralna banka mogla još jednom do kraja godine da poveća kamatne stope ili ih zadrži na povišenom niovu duže nego što se očekivalo”, kaže Tom Hainlin, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Naime, svi posljednji podaci pokazuju da je američko tržište rada i dalje snažno, što bi moglo da podrži dalji rast potrošnje, a time i povišenu inflaciju. Thomas Barkin, predsjednik ogranka Feda u Ričmondu, kazao je juče da je inflacija i dalje previsoka, premda posljednji podaci pokazuju da cjenovni pritisci popuštaju.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad su oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavile poslovna izvješća, pri čemu ih je oko 80 odsto po zaradi nadmašilo procjene analitičara. Uprkos tome, zarade kompanija u prosjeku su oko 5 odsto manje nego u istom tromjesečju 2022..

I na evropskim berzama cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 odsto, na 7.529 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,79 odsto, na 15.893 boda, a pariški CAC 0,72 odsto, na 7.260 bodova.

SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *