Preporuke MMF: Kako sačuvati ekonomije i investicije u eri kriptovaluta

Dodajte komentar

Globalni pritisak da se kreiraju preci politike koje se odnose na kripto imovinu dobio je zamah tokom indijskog predsjedavanja grupom najrazvijenijih zemalja G20. Kako je riječ o kontinuiranom procesu, bitno je prepoznati dosadašnji napredak, ali je potrebno učiniti još više – posebno u implementaciji standarda na globalnom nivou.

Prošlogodišnji neuspjesi FTX platforme za trgovanje kriptovalutama i stablecoina Terra Luna potcrtali su hitnost uspostavljanja jasnih politika za zaštitu investitora i sprečavanje zloupotreba. Uprkos nedavnim izazovima u kripto industriji, optimizam investitora i dalje povremeno oživljava, o čemu svjedoči skoro dvostruki rast cijene bitcoina ove godine. Bez strogih zaštitnih mjera, rizik od pervara i ilegalnih aktivnosti je veliki i mogao bi negativno da utiče na očekivane prinose investitora.

Iako su neki kreatori politika već preduzeli neophodne korake kako bi zaštitili potrošače i osigurali finansijski integritet, važno razmotriti i šire implikacije kriptovaluta. Takva imovina, posebno stabilni novčići denominirani u normalnim valutama, potencijalno bi mogla da zamijeni zvanične valute i značajno utiče na monetarnu i fiskalnu politiku. Ovo se posebno odnosi na tržišta i zemlje u razvoju, uz naglašenu potrebu za sveobuhvatnim, dosljednim i koordiniranim političkim pristupom prema kripto valutama.

Zbog toga je MMF ranije ove godine predstavio predsjedništvu G20 procjenu makro implikacija kripto imovine, uz preporuke koje su navedene u studiji Elementi učinkovite politike za kripto imovinu koju je u februaru odobrio Izvršni odbor MMF-a.

Pristup ima tri ključna stuba: čvrstu osnovu u makropolitici, jasan pravni tretman i detaljna pravila, te efikasnu implementaciju.

Ovo su ključne preporuke MMF-a:

  • Odbrana od supstitucije suverenih valuta kroz održavanje čvrstih, pouzdanih i kredibilnih domaćih institucija. Transparentni, dosljedni i koherentni okviri monetarne politike ključni su za efikasan odgovor na izazove koje predstavljaja kripto imovina.
  • Da bi se zaštitio nacionalni suverenitet, važno je ne dati kripto imovini zvaničnu valutu ili status zakonskog sredstva plaćanja. To bi zahtijevalo njihovo prihvatanje u mnogim jurisdikcijama – od plaćanja poreza, do kazni i izmirenje dugova, ali bi istovremeno moglo postati fiskalni rizik za državni budžet i ugroziti finansijsku stabilnost ili izzvati brzu inflaciju.
  • Da bi odgovorili na volatilnost tokova kapitala povezanih sa kriptovalutama, kreatori politike bi trebali da ih integrišu u postojeće režime i pravila koja se koriste za upravljanje tokovima kapitala. Ovo će pomoći da se osigura stabilnost i umanje potencijalni poremećaji.
  • Konačno, poreske politike treba da definišu nedvosmislen tretman kripto imovine, a administracija da pojača napore za poštovanje propisa. Potrebni su posebni propisi kako bi se razjasnio poreski tretman kriptovaluta, uključujući poreze na dodatu vrijednost, na prihod ili na luksuz.

Jasan pravni okvir

Definisanje na zdravim osnovama makropolitike, jasan pravni tretman i detaljna pravila su od ključne važnosti. Princip “ista aktivnost, isti rizik, isti propisi” treba da bude vodilja pri kreiranju i sprovođenju regulative.

U skladu sa preporukama utvrđivača standarda, kao što su Bazelski komitet za bankarsku superviziju, Radna grupa za finansijsku akciju (FATF), Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) i Međunarodna organizacija komisija za hartije od vrijednosti (IOSCO), MMF preporučuje:

  • Sveobuhvatna pravna osnova je neophodna za efikasno regulisanje kriptovaluta, uz posebne osvrte na privatno i finansijsko pravo. Ovo uključuje osiguravanje predvidivosti i sprovođenje prava uz odgovarajuću klasifikaciju kriptovaluta.
  • Treba primijeniti stroga pravila protiv pranja novca i finansiranja terorizma (BPN/BPFT), prudencijalna pravila i pravila ponašanja koja pokrivaju sve subjekte i aktivnosti vezane za izdavanje, trgovinu, čuvanje ili transfer kriptovaluta.
  • Za sistemske stabilne coin aranžmane, treba primijeniti dodatne zahtjeve, kao što su Principi za infrastrukturu finansijskog tržišta. To su standardi koji imaju za cilj da osiguraju sigurnost, efikasnost i otpornost FMI-a.

FSB je u julu objavio niz preporuka na visokom nivou za kripto regulaciju, fokusirajući se na finansijsku stabilnost. Među njima je i osiguravanje regulatornih pravila i dobre prakse, upravljanja rizikom od strane pružatelja usluga. Takođe sadrži revidirane preporuke na visokom nivou za efikasno rješavanje rizika po finansijsku stabilnosti povezanih sa međunarodnim stablecoin aranžmanima.

Sve u svemu, preporuke treba da doprinesu dosljednosti i sveobuhvatnosti regulatornih, kontrolnih i nadzornih pristupa prema kriptovalutama.

Efikasna implementacija

Da bi se osigurale efikasne politike, potrebno je ispoštovati nekoliko mjera, uključujući snažnu koordinaciju kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou:

  • Državne vlasti moraju uskladiti svoje okvire sa novim smjernicama i standardima koje razvijaju tijela za uspostavljanje standarda. Ovo usklađivanje je ključno za postizanje dosljednog tretmana kripto imovine i može zahtijevati izmjene zakona.
  • Razvoj jakih nadzornih kapaciteta je od vitalnog značaja za efikasno praćenje i sprovođenje pravila. Zaposleni u administraciji moraju imati potrebne vještine i resurse da nadgledaju i prate kripto imovine.
  • S obzirom na to da je priroda ekosistema kripto-aktive neograničena, međunarodna saradnja i razmjena informacija su od ključne važnosti. Saradnja između supervizora i nadležnih tijela omogućiće praćenje pružalaca usluga kripto imovine i održati efikasnost regulatornih politika.
  • Kada je riječ o širem kontestku vezanom za kripto-politike, javne vlasti treba da iskoriste prednosti napretka u digitalnim tehnologijama kako bi poboljšale ciljeve javne politike i moraju aktivno sarađivati na rješavanju tekućih pitanja troškova, povjerenja i brzine, posebno za prekogranična plaćanja. Nove multilateralne platforme mogle bi poboljšati efikasnost transakcija.

MMF će nastaviti da podržava G20 i na Samitu lidera u septembru dostaviće zajednički zbirni dokument MMF-a i FSB-a u kojem će biti gradarani blokovi za efikasne kripto politike. Osim toga, MMF je posvećen i pružanju prilagođene izgradnje kapaciteta za svojih 190 članova na osnovu navedenih preporuka i novih smjernica u definisanju standarda. Nadzor će takođe procijeniti učinkovitost okvirnih politika, uključujući kripto imovinu.

Prihvatanjem sveobuhvatnog pristupa i primjenom ovih preporuka, kreatori politike mogu zaštititi monetarni suverenitet, interese investitora i promovisati finansijsku stabilnost u digitalnom dobu.

Izvor: MMF/Tobias Adrian, Dong He, Arif Ismail, Marina Moretti

Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *