Koliko po jednom postu zarađuju najpraćeni Instagram nalozi (infografika)

Dodajte komentar

Instagram nije samo jedna od najvećih platformi društvenih medija, već je i jedna od najprofitabilnijih za kreatore.

Uprkos tome što ima manje korisnika od platformi poput Facebooka i YouTubea, veća stopa angažmana Instagrama doprinijela je da Instagram danas ima najveći trošak oglašavanja. U 2023., prosječne cijene oglasa na Instagramu procijenjene su na 3,56 dolara po kliku, više od svih platformi osim LinkedIn-a.

Za poznate ličnosti sa najviše pratilaca na Instagramu i brendove koji pokušavaju da profitiraju od svojih pratilaca, to se pretvara u milionske troškove za neke sponzorisane objave. Pablo Alvarez je vizualizirao najveće Instagram naloge i njihovu procijenjenu zaradu po sponzoriranoj objavi, koristeći HopperHQ podatke iz septembra 2022.

Kako se računa zarada po sponzorisanoj objavi

Lako je pretpostaviti da najpraćeniji Instagram nalozi zarađuju najviše novca na sponzorisanim objavama, ali čini se da je to samo djelimično tačno.

U sprovođenju istraživanja, HopperHQ je koristio i javno dostupne podatke i izvještaje i privatno istraživane za mjerenje uticaja različitih faktora:

  • Broj pratilaca
  • Angažman (pregledi, lajkovi i komentari)
  • Kategorija influencera (sport, muzika, gluma, itd.)
  • Audience makeup
  • Status influencera

I iako je broj pratilaca bio najveći faktor koji je uticao, neke zvijezde su zaradile više od drugih.

Troškovi najpraćenijih Instagram naloga u 2022

Najpraćenija osoba na Facebooku i Instagramu, fudbalska zvijezda Cristiano Ronaldo predvodi listu najskupljih Instagram naloga u 2022. za sponzorisani sadržaj.

Procjenjuje se da je bivša zvijezda Manchester Uniteda i Real Madrida mogla naplatiti 2,4 miliona dolara po objavi u 2022. Sa 442 miliona pratilaca, Ronaldo je procijenjeno da će naplatiti skoro pola miliona dolara po objavi više od narednog na listi.

Zarada po pratiocu

Iako je procijenjeno da gotovo svi najpraćeniji nalozi koštaju više od onih sa manjim brojem pratilaca, Katy Perry (Rang: 16.) se ističe.

Procijenjeno je da Perry bolje koristi Instagramov doseg i ukupno zarađuje više od #17-19, uprkos desetinama miliona manje pratilaca. U stvari, ona zaradi više po pratiocu od svih 20 najboljih.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *