FTX tuži bivše šefove, traže da vrate više od milijardu dolara

Dodajte komentar

FTX Trading je u četvrtak tužio osnivača Sama Bankman-Frieda i druge bivše rukovodioce ove berze kriptovaluta, tražeći nadoknadu više od milijardu dolara koje su navodno prisvojili prije nego što je FTX bankrotirao.

U tužbi podnesenoj stečajnom sudu u Delawareu kao optužene se navodi i Caroline Ellison, koja je vodila Bankman-Friedov Alameda Research hedž fond; bivši šef tehnologije FTX Zixiao “Gary” Wang; i bivši direktor inženjeringa FTX-a Nishad Singh.

FTX tvrdi da su optuženi kontinuirano prisvajali sredstva za kupovinu luksuznih stambenih zgrada, za doniranje političkim partijama, kupovinu špekulativnih investicija i drugih “projekata za kućne ljubimce”, dok su počinili “jednu od najvećih finansijskih prevara u istoriji”.

Navodni lažni transferi dogodili su se između februara 2020. i novembra 2022. kada je FTX podnio zahtjev za zaštitu.

Portparol Bankman-Frida odbio je da komentariše tužbu. Advokati ostalih optuženih nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

FTX sada vodi John Ray, koji je pomogao u upravljanju Enronom nakon bankrota kompanije 2001. godine.

Američki tužioci nazvali su Bankman-Frieda glavnim za prevaru koja je dovela do kolapsa FTX-a, a uključivala je i prisvajanje milijardi dolara sredstava klijenata.

Bankman-Fried se izjasnio da nije kriv po nekoliko nekoliko krivičnih prijava. Ellison, Wang i Singh su priznali krivicu i pristali su na saradnju sa tužiocima.

Prema tužbi od četvrtka, lažni transferi su uključivali više od 725 miliona dolara kapitala koji su FTX i West Realm Shires, kompanije koje je kontrolisao Bankman-Fried, dodijelili “bez da su primili bilo kakvu vrijednost u zamjenu”.

FTX je rekao da su Bankman-Fried i Wang takođe prisvojili 546 miliona dolara za kupovinu dionica Robinhood Markets, dok je Ellison iskoristila 28,8 miliona dolara da sebi isplati bonuse.

Takođe se navodi da se dio Bankman-Fried od srestava kompanije “poklonio” 10 miliona dolara dao svom ocu.

“Transferi su izvršeni kada su (preduzeća povezana sa FTX) bila nesolventna, a optuženi su to znali”, rekao je FTX.

Savezni zakon dozvoljava stečajnim upravnicima da izbjegnu prenos imovine izvršen u dvije godine prije podnošenja zahtjeva iz poglavlja 11 (o bankrotu), ako su prenosi izvršeni za manje od njihove vrijednosti i s namjerom da se troši stečajna masa.

Izvor: Yahoo Finance

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *