Američkoj ekonomiji prijeti recesija

Dodajte komentar

Indeks osmišljen da prati promjene u poslovnim ciklusima u Sjedinjenim Američkim Državama pao je 15. mjesec zaredom u junu, označavajući najduži negativni niz još od Svjetske ekonomske krize i recesije 2007-2009.

Think-tank The Conference Board je saopštio da je njegov vodeći ekonomski indeks, mjera koja predviđa buduću ekonomsku aktivnost, pao za 0,7 odsto u junu na 106,1 nakon revidovanog smanjenja od 0,6 odsto u maju. Pad je bio nešto veći od srednjeg očekivanja među ekonomistima u anketi agencije Reuters.

„Uzeti zajedno, junski podaci sugerišu da će ekonomska aktivnost nastaviti da usporava u narednim mjesecima“, rekla je Justina Zabinska-La Monika (Justyna Zabinska-La Monica), viši menadžer indikatora poslovnog ciklusa u The Conference Board-u.

Analitička kuća je ponovila svoju prognozu da će američka ekonomija vjerovatno biti u recesiji od tekućeg trećeg kvartala ove godine do prvog kvartala 2024. godine.

„Povišene cijene, stroža monetarna politika, krediti koji se teže dobijaju i smanjena državna potrošnja dodatno će ugušiti ekonomski rast“, ​​rekla je Zabinska-La Monika, prenosi Biznis.rs.

The Conference Board je saopštio da se smanjenje indeksa ubrzava, sa padom od 4,2 odsto u posljednjih šest mjeseci u poređenju sa 3,8 odsto između juna i decembra 2022.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *