Kad algoritam odlučuje o povišici: Evropa razmatra zakonska ograničenja

Dodajte komentar

Evropska komisija (EK) radi na zakonodavnoj inicijativi koja će regulisati upotrebu algoritama prilkom praćenje radnog učinka ili zapošljavanje radnika. Studija koja se sprovodi a koju je EK naručila će prvo procijeniti potencijalni uticaj alata sa vjještačkom inteligencijom na radno okruženje i prava zaposlenih.

Ranije ove godine, Generalni direktorat za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju naručio je eksternu studiju, „koja će poslužiti kao osnova za buduća istraživanja i (potencijalni) budući razvoj javnih politika“, piše Euractiv.

Posebna pažnja biće posvećena mogućnostima i izazovima sve šire upotrebe algoritamskih tehnologija, trenutni pravni okvir na nivou EU i na nivou država članica, odnosno proveri koje regulatorne praznine treba popunii.

„Ne mogu da predvidim šta će sledeća Komisija uraditi. Ali mi pridajemo veliki značaj ovom pitanju vještačke inteligencije u svijetu rada“, rekao je komesar za socijalna pitanja Nikolas Šmit u intervjuu za Euractiv.

On je napomenuo da je vjještačka inteligencija (AI) „tu da ostane“, da „poricanje toga nije opcija“, kao i da je moguće stvoriti pravni okvir.

Njegov stav je da je neophodno napisati poseban Zakon o vještačkoj inteligenciji, jer se postojeći propisi vještačkom inteligencijom bave iz tržišne perspektive, posmatrajući AI rješenja kao proizvode.

Sljedeći korak za Komisiju je razmatranje pojedinačnih aplikacija, kao i potencijalne rizike povezane sa (zlo)upotrebom vještačke inteligencije na poslu.

Uloga AI u zapošljavanju

Sljedeća važna diskusija o vještačkoj inteligenciji biće Evropski forum za zapošljavanje i socijalna prava u novembru, koji je ove godine posvećen istraživanju rizika i mogućnosti vještačke inteligencije u zapošljavanju.

Istražuje se da li su određene grupe ili kategorije radnika ranjivije na alate koje pokreće vještačka inteligencija, u alokaciji resursa, obuci, evaluaciji i zapošljavanju.

Propisi od platformskim radnicima kao nacrt

EU Direktiva o platformskim radnicima ima čitavo poglavlje koje nalaže transparentnost u donošenju odluka, ljudski pregled i mogućnost da radnici osporavaju kriterijume koji se koriste.

„Ne možemo samo prihvatiti da su algoritmi gospodari ljudi. Moramo da unesemo ljudsku stranu. Zato govorimo i o pristupu usredsređenom na čovjeka u oblasti vještačke inteligencije“, rekao je Šmit.

Ove odredbe o algoritamskom upravljanju ne bi smjele da budu ograničene na platformske radnike, već bi trebalo da se primenjuju na sve druge oblasti zapošljavanja.

Drugim riječima, Direktiva o radnicima na platformi, koja je trenutno u završnoj fazi zakonodavnog procesa, mogla bi da postane nacrt za buduće akcije Komisije u ovoj oblasti.

Izvjestilac Evropskog parlamenta Elizabeta Gualmini već je pokušala da proširi poglavlje o algoritamskom upravljanju na sve druge oblasti zapošljavanja.

Ipak, morala je da smanji svoje ambicije nakon odbijanja tokom pregovora, piše Euractiv.

„Tehnologija treba da pomogne i osnaži ljudska bića. Ali, bez jasnih pravila, rizikuje da postane opasnost i oruđe za eksploataciju. Već kasnimo sa rasporedom i iskreno se nadam da će rješavanje ovog pitanja postati glavni prioritet za novu Komisiju“, rekla je Gualmini za ovaj portal, prenosi Novaekonomija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *