Guverner Bundesbanke: Lažne vijesti mogu pokrenuti masovno podizanje novca iz banaka

Dodajte komentar

“Fake news” (lažne vijesti) na društvenim mrežama mogle bi biti okidač za masovno podizanje štednje iz banaka, upozorio je Joachim Nagel, guverner njemačke centralne banke, založivši se za praćenje objava.

“To bi supervizorima omogućilo da pravovremeno utvrde prijeti li opasnost masovnog podizanja štednje”, rekao je Nagel.

Ako veliki broj štediša istovremeno odluči da povuče štednju iz banke, to može u najgorem slučaju dovesti do njene propasti.

“Masovno povlačenje depozita iz američke Silicon Valley Banke (SVB) u martu ove godine pokazalo je da moramo brže da reagujemo”, naglasio je njemački guverner.

Objave na društvenim mrežama ubrzale su povlačenje novca iz SVB-a i postavlja se pitanje mogu li sličnu reakciju izazvati i lažne vijesti, dodaje on.

Takođe podsjeća da u Južnoj Koreji postoji radna grupa bankarskog regulatora koja sistematski prati objave na društvenim mrežama i može pravovremeno, po njegovim riječima, da uoči prve znake da se nešto sprema.

“Trebali bi da razmotrimo tu mogućnost i u Evropi. Ne smijemo da se opustimo, moramo sve dobro da analiziramo i fokusiramo se na ‘mrtve uglove’ u nadzoru”, zaključio je Nagel.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *