Vlada odobrila: Opštini Tuzi 800.000 eura, za analizu opravdanosti Aero parka Berane 25.000 eura

Dodajte komentar

Opština Tuzi dobiće 800.000 eura iz tekuće budžetske rezerve kao finansijsku podršku za “prevazilaženja problema likvidnosti opštinskog budžeta”, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade u tehničkom mandatu.

Kako je precizirano, polovina iznosa biće bespovratna podrška, dok je drugih 400.000 eura pozajmica.

“Povraćaj se vrši na teret sredstava Egalizacionog fonda koja se mjesečno opredjeljuju Opštini Tuzi, u roku od pet godina, u 60 jednakih mjesečnih rata, počev od 15. avgusta 2023. godine”, stoji u odluci Vlade.

Istovremeno je dato odobrenje da se izdvoji 25.000 eura za Analizu opravdanosti javno-privatnog partnerstva za valorizaciju Aero parka Berane.

Riječ je o dokumentu koji će tek biti urađen za potrebe implementacije Memoranduma o razumijevanju između Vlade Crne Gore, Opštine Berane i Elite Private Jet Service o valorizaciji beranskog aerodroma. Iako je memorandum sa njemačkom kompanijom potpisan početkom marta i tada najavljeno 45 miliona eura ulaganja u njegovu revitalizaciju i prenamjenu, tek sada se razmatraju bitni detalji o tome koliko je ovaj dogovor zaista potreban i isplativ za državu.

“Prvi korak u cilju sagledavanja postojanja javnog interesa ali i analize stanja na terenu, jeste izrada Analize opravdanosti javno-privatnog partnerstva za valorizaciju Aero parka Berane. Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija da iz tekuće budžetske rezerve uplati 25.000 eura na račun Ministarstva kapitalnih investicija za izradu Analize. U izradi Analize opravdanosti, naročito će se uzeti u obzir ostvarivanje javnog interesa projektom javno-privatnog partnerstva, uticaj na životnu sredinu, procjena prostornih kapaciteta i broja objekata na lokalitetima u zahvatu operativnih i zaštitnih površina samog aerodroma i pripadajuće aerodromske infrastrukture, procjena rizika i tehnički, finansijski i ekonomski efekti predloženog projekta”, navodi se u obrazloženju izdvojenih sredstava.

Podsjećamo, prilikom potpisivanja ugovora o budućoj namjeni aerodroma u Beranama sa njemačkom kompanijom Elite-private Jet Service, najavljeno je ulaganje od 45 miliona eura u sam aerodrom, te još oko 30 miliona eura u fabrike koje će ta firma otvoriti.

Banakar.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *