Zašto je važno da imamo pristupačne i inkluzivne digitalne proizvode?

Dodajte komentar

Često preovladava mišljenje da su proizvodi koji uvažavaju principe digitalne pristupačnosti potrebni samo malom broju ljudi.

Međutim, realnost je sasvim drugačija. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 1,3 milijarde ljudi, odnosno 16% svjetske populacije, ima neki oblik invaliditeta.

Ukoliko digitalni proizvodi ne uvažavaju principe pristupačnosti, veliki dio populacije nije u mogućnosti da ih koristi, pa tako ne može uz pomoć digitalnih alata da naruči hranu, koristi mobilno bankarstvo ili naruči taksi vozilo.

O tome zašto je važno da digitalni proizvodi budu pristupačni i upotrebljivi svim grupama korisnika, uključujući one s različitim oblicima poteškoća ili invaliditetom nedavno se govorilo i na Infinum talks konferenciji koja je održana u Podgorici.

U narednim redovima, kroz blog Emanuela Loboreca, UX/UI dizajnera u Infinumu, donosimo informaciju više i odgovor na pitanje – kako izraditi pristupačne i inkluzivne digitalne proizvode.

Invalidnost može biti trajna ili situaciona

Nedovoljno pristupačni digitalni proizvodi utiču ne samo na osobe s trajnim invaliditetom, već i one s privremenim.

Uzmimo, na primjer, slomljenu ruku. Osobe koje slome ruku mogu da koriste telefon samo jednom rukom. Pomislite zatim na slanje poruka na telefonu na direktnoj sunčevoj svjetlosti. To je vrlo teško ako aplikacija za razmjenu poruka ima loš kontrast. Ili zamislite da pokušavate da pročitate nešto bez naočara, ako ne postoji opcija za povećanje teksta.

Uzimajući u obzir da neosposobljenost može biti privremena ili trajna, postaje jasno koliko ljudi je pogođeno nedovoljno pristupačnim digitalnim proizvodima. Ovo je situacija u kojoj su i korisnici i provajderi na gubitku, jer korisnik ne može da koristi usluge, dok provajderi gube na prihodu, dosegu i konverziji.

Standardi pristupačnosti su regulisani zakonom

Čak i ako se kompanije pomire s gubitkom prihoda, dostupnost digitalnih proizvoda nije opciona. Standardi pristupačnosti su regulisani zakonom.

U EU, sve državne internet stranice i mobilne aplikacije moraju da ponude određeni nivo pristupačnosti. U SAD-u to važi za svaku internet stranicu i mobilnu aplikaciju – kao rezultat toga, svake godine se podnese više od 2.000 tužbi zbog nepristupačnih proizvoda.

Evropski zakon o pristupačnosti (EAA) koji stupa na snagu 28. juna 2025. zahtijevaće od većine digitalnih proizvoda da budu u skladu sa Smjernicama za pristupačnost internet sadržaja (WCAG), nivoa AA.

Pristupačnost na svakom nivou razvoja proizvoda

Da bi digitalni proizvod postao zaista pristupačan, potrebno je preduzeti odgovarajuće korake u svakoj fazi procesa razvoja proizvoda. Nijedna osoba, niti tim, ne mogu sami da upravljaju pristupačnošću.

Na primjer, nema poente u postizanju dobrog kontrasta boja ako se pri tome ne implementira logički redosljed fokusa. Slično tome, ne može se smatrati da je aplikacija testirana ako niko nije testirao ponašanje čitača ekrana.

Kako bismo osigurali da digitalni proizvodi koje isporučuje Infinum uključuju principe pristupačnosti u svakoj fazi razvoja proizvoda, kreirali smo PRIRUČNIK ZA PRISTUPAČNOST.

Priručnik sadrži naše znanje o pristupačnosti i opisuje relevantne korake u našem procesu razvoja proizvoda. Svaki tim je pružio svoja znanja iz određenog domena u posebnom poglavlju.

  • Poglavlje o dizajnu bavi se prilagođenim WCAG principima i pruža primjere usklađenosti i dizajna koji nisu u skladu sa WCAG-ovim A-nivoom.
  • Poglavlje o razvoju internet stranica objašnjava pristupačnost definisanu Accessible Rich Internet Application (ARIA). Opisuje kako se primjenjuje semantika pristupačnosti na uobičajene obrasce dizajna. To je ono što naši timovi za WordPress i JavaScript koriste da ugrade pristupačnost u svoje procese.
  • Poglavlje o razvoju mobilnih aplikacija u priručniku objašnjava kako da kreirate dostupne izvorne aplikacije, uključujući odvojene pristupe za Android i iOS.
  • Poglavlje o osiguranju kvaliteta predstavlja metode testiranja za web i mobilne platforme. Uključuje naše preporuke za testiranje pristupačnosti i pri tome pruža smjernice za testiranje pomoću pomoćnih tehnologija.

Sada ćemo analizirati standarde pristupačnosti malo dublje.

Razvijanje postojećih standarda pristupačnosti kako bi se poboljšalo mobilno iskustvo

Kako je World Wide Web rastao, morali su se razviti standardi da se osigura njegov dugoročni rast, a organizacija zadužena za te standarde je World Wide Web Consortium (W3C). Zbog svoje ogromne popularnosti, Web je prva platforma koja je morala da uključi standarde pristupačnosti.

Ovi standardi su predstavljeni u Smjernicama za pristupačnost internet sadržaja (WCAG), dijelu serije koju je objavio W3C. Međutim, dok WCAG pruža konačan skup instrukcija za kreiranje pristupačnih internet stranica, što uključuje mobilne i respozivne internet stranice, mobilne aplikacije još uvijek nisu dovoljno detaljno pokrivene.

Ako pogledate smjernice za dizajn kompanija Google i Apple, vidjećete da one pokrivaju mobilne aplikacije i uzimaju u obzir pristupačnost. Međutim, uglavnom uključuju obrasce specifične za svaku platformu.

Ne postoji neutralno tijelo kao što je W3C za mobilne aplikacije i ne postoji jedinstveni zlatni standard kao što je WCAG, zbog čega smo morali da pronađemo sopstveni put da mobilne proizvode učinimo dostupnim.

Smjernice smo implementirali u projekte koji imaju najširu korisničku bazu, poput bankarskih i telekom aplikacija.

Infinum principi pristupačnosti, struktuirani prema WCAG-u

Principi pristupačnosti koje implementiramo u našim projektima organizovani su na isti način kao i WCAG principi. Postoje tri nivoa usklađenosti u četiri kategorije – nivo A je minimalni nivo pristupačnosti u digitalnom proizvodu.

  • Smjernice za nivo A

Uključuju pružanje tekstualnih alternativa za netekstualni sadržaj, osiguravajući da stranica bude upotrebljiva kada su stilski listovi isključeni i osiguravaju da je stranica pristupačna s tastature. Ovaj nivo takođe uključuje podršku za TalkBack/VoiceOver.

  • Smjernice za nivo AA

Pored smjernica za nivo A, ovaj nivo preduzima dodatne korake kako bi osigurao da sadržaj bude dostupan korisnicima u širem rasponu scenarija. Većina propisa o pristupačnosti trenutno zahtijeva ovaj nivo.

  • Smjernice za nivo AAA

Predstavljaju najviši nivo usklađenosti i najstroži set smjernica. Imaju za cilj da informacije i korisničke interfejse učine dostupnim svim korisnicima, uključujući i one s teškim invaliditetom. Ovaj nivo se preporučuje za alate koji za ciljnu grupu imaju starije osobe i osobe sa invaliditetom.

Svaki od nivoa se primjenjuje na četiri glavne kategorije: uočljiv, operabilan, razumljiv i robustan.

  • Uočljiv

Informacije i komponente korisničkog interfejsa moraju biti prezentovane korisnicima na način koji oni mogu da ih percipiraju.

  • Operabilan

Komponente korisničkog interfejsa i navigacija moraju biti laki za korišćenje i intuitivni.

  • Razumljiv

Informacije i rad korisničkog interfejsa moraju biti jasni, tako da ih svi razumiju.

  • Robustan

Informacije moraju biti dovoljno robusne da ih različiti korisnički agenti, uključujući pomoćne tehnologije, pouzdano interpretiraju.

Uspostavljanje smjernica zahtijeva timski rad

Infinum je započeo sopstvenu inicijativu pristupačnosti pronalaženjem zagovornika iz svakog proizvodnog tima. Njihov prvi zadatak bio je istraživanje principa i smjernica pristupačnosti u svom domenu. Međutim, individualni rad nije bio dovoljan. Bilo je ključno da se ovi zagovornici ujedine i stvore sveobuhvatne principe koji pokrivaju sve korake procesa razvoja digitalnih proizvoda.

Nakon toga, naši zagovornici su imali radionice sa ostatkom svojih timova kako bi uključili pristupačnost u svoje procese. Svaki tim je izložio svoj proces u svom odgovarajućem priručniku.

Konačno, retrospektivno smo primijenili principe pristupačnosti na prethodne projekte kroz revizije pristupačnosti.

Dijeljenje odgovornosti za pristupačnost

Vjerujemo da pristupačnost nije samo tehničko već i društveno pitanje, a kao društveno osviješćena kompanija osjećamo odgovornost prema osobama s invaliditetom. Poteškoće s kojima se susreću često su uzrokovane preprekama koje postavlja društvo, a na tom istom društvu je da ih ukloni.

Krenuli smo na put promovisanja pristupačnosti u digitalnom svijetu. Nastavićemo da dijelimo naš pristup, znanje i najbolje prakse o pristupačnosti putem Infinum priručnika, Infinum bloga, Infinum razgovora i drugih platformi. Učinite to i vi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *