Dokaze o prevari u banci još nijesu dostavili tužiocu

Dodajte komentar

Hercegnovsko tužilaštvo još nije dobilo dokaze u predmetu formiranom povodom prevare u Lovćen banci, pa čak ni izjave osumnjičenih za krađu 1,3 miliona eura.

Osumnjičeni Ivana A., Marko D. i Saša K. saslušani su prije petnaestak danau Okružnom tužilaštvu u Trebinju, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode. Tužilac iz Herceg Novog koji vodi istragu u ovom predmetu još nije upoznat sa detaljima njihove odbrane, niti sa obrazloženjem zašto su osumnjičeni pušteni na slobodu.

“Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom uputilo je zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći Okružnom tužilaštvu u Trebinju. Sve dokazne radnje preduzete su pred tužilaštvom zamoljene države i nismo upoznati sa izjavama saslušanih lica, kao ni sa sadržinom ostalih pribavljenih dokaza, jer spisi još nisu dostavljeni ovom tužilaštvu”, saopštio je za “Dan” državni tužilac Nikola Samardžić.

Svi osumnjičeni su državljani Bosne i Hercegovine. Ivana A. sumnjiči se da je na prevaru s računa Budvanke M.O. u Lovćen banci u Herceg Novom podigla 1,3 miliona eura, dok se Saša K. i Marko D. sumnjiče za saučesništvo.

Okružno javno tužilaštvo u Trebinju uključilo se u istragu protiv troje državljana BiH osumnjičenih za milionsku prevaru u Crnoj Gori po zamolnici kolega iz Crne Gore.

“Istragu u predmetu sprovodi Osnovno tužilaštvo u Herceg Novom, kao stvarno i mjesno nadležno tužilaštvo, a Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju putem međunarodne pravne pomoći upućena je zamolnica za preduzimanje određenih krivičnoprocesnih radnji u cilju identifikovanja počinilaca krivičnog djela i prikupljanja dokaza u predmetu. U vezi s tim, ovo tužilaštvo je preduzelo tražene radnje, o čemu je obaviješteno tužilaštvo u Herceg Novom. Tri lica koja se sumnjiče da su učestvoval a u izvršenju krivičnog djela ispitana su u svojstvu osumnjičenih i prema njima nije stavljen predlog za određivanje pritvora. Za druge informacije vezano za navedeni predmet upućujem vas da se obratite Osnovnom tužilaštvu u Herceg Novom”, kazao je za “Dan” portparol Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju Srđan Vukanović nakon saslušanja osumnjičenih.

Ivana A. označena je kao direktni izvršilac prevare, odnosno kao osoba koja je 12. aprila ove godine došla u filijalu Lovćen banke u Herceg Novom, potpisala naloge za isplatu i sa računa M.O. podigla 230.000 eura i 1,2 miliona dolara (oko 1,3 miliona eura).

Osumnjičeni se terete da su doveli u zabludu službenike Lovćen banke u Herceg Novom.

“Ivana A. je 11. aprila ove godine, oko 13 časova, ušla u poslovnicu banke, do koje juje dovezao osumnjičeni Marko D. Tada se sastala sa rukovodiocem filijale P.M. Lažno se predstavila kao vlasnicaračuna, odnosno kao Budvanka M.O., i rukovodiocu fi lijale dala falsifikovanu ličnu kartu na ime M.O. Nakon toga je zatraži la da joj se sjutradan (12. aprila) oko 15 časova isplati sav novac sa računa, a potom je napustila banku”, ispričao je izvor portala Srpska info.

Razrađen plan

Kako piše pomenuti portal, dan prije prevare, 11. aprila, oko 16 časova, rukovodilac filijale je pozvan putem viber aplikacije sa telefona koji je koristio osumnjičeni saučesnik Saša K. Rukovodiocu filijale je na displeju telefona pisalo ime stvarne vlasnice računa M.O.

Osoba koja je pozvala rukovodioca filijale putem telefona predstavila se kao Budvanka M.O, stvarna vlasnica računa, i zatražila je da se isplata pomjeri ranije nego što je dogovoreno toga dana, odnosno 12. aprila oko 10.30. Sjutradan, u navedeno vrijeme, pred filijalu Lovćen banke u Herceg Novom taksijem ponovo dolazi Ivana A. Nakon što je legitimisana, ona je potpisala isplatne naloge i sa deviznih računa M.O. podigla 1,36 miliona eura, a potom je napustila banku.

Prevara je otkrivena dan kasnije, kada je Budvanka obavijestila banku da ona nije tražila podizanje novca prenio je portal Srpska info.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *