Šta uraditi u slučaju otkazivanja ili dužeg odlaganja leta?

Dodajte komentar

S obzirom da su ovih dana na evropskim aerodromima registrovana značajna odlaganja i kašnjenja letova, na koje sve načine putnici mogu da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava.

Zajednička pravila odštete i pomoći putnicima u slučaju odbijanja ukrcaja i otkazivanja ili dužeg odlaganja letova definisana su propisima Evropske Unije. S obzirom da su ti propisi implementirani u zakonodavstvo Crne Gore, svi putnici u vazdušnom saobraćaju imaju ista prava kao i putnici unutar Evropske Unije.

Prema regulativi Evropskog parlamenta avio-kompanija je dužna da vam, u zavisnosti od okolnosti, pruži potrebnu pomoć nezavisno od toga da li je vaš let otkazan, odložen ili ste iz nekog razloga odbijeni na ukrcavanju.

Imate pravo na refundaciju karte ukoliko je vaš let otkazan ili odložen ali samo ukoliko odlučite da nećete poći na drugi let koji vam se nudi.

Odbijeno ukrcavanje

Ukoliko vam je odbijeno ukrcavanje imate pravo na kompenzaciju u iznosu od 250€ do 600€ u zavisnosti od kilometraže i kašnjenja pri preusmjeravanju.

Duga kašnjenja

Imate pravo na refundiranje novca ukoliko vaš let kasni više od pet sati, ali samo ukoliko odlučite da nećete poći na dato putovanje.

Otkazan let 

Imate pravo na kompenzaciju samo ukoliko niste bili obaviješteni o otkazivanju leta 14 dana prije polijetanja; ukoliko ste dobili alternativu koja je bila blizu vašeg originalnog datuma polijetanja; kada avio-kompanija može dokazati da je otkazivanje leta bilo van njihove kontrole.

Skoro svaka evropska aviokompanija ima na svom sajtu poseban odeljak “REFUND FORM” za apliciranje i potraživanje refundacije.

Kada su u pitanju vece evropske kompanije u nastavku vam dajemo linkove na prijavnu firmu za refundaciju troškova:

Obavezno sačuvajte pisani trag obraćanja aviokompaniji jer vam može zatrebati u slučaju da ne budete zadovoljni odgovorom.

Ukoliko avio prevoznik ne odgovori na prigovor u roku 30 dana od dana dostavljanja prigovora ili, ako njegov odgovor nije zadovoljavajući, možete se obratiti vazduhoplovnim vlastima vaše zemlje. Za Crnu Goru to je Agencija za civilno vazduhoplovstvo putem elektronske adrese: [email protected]. Za tu priliku će vam trebati obrazac koji NA OVOM LINKU možete preuzeti.

O vazduhoplovnim vlastima drugih zemalja regiona se možete informisati klikom ovdje.

Ovo je bilo samo kratko uputstvo, a s obzirom na specifičnost i raznolikost raznih scenarija odlaganja i kašnjenja letova, molimo vas da, u slučaju Crne Gore, pogledate i

Zakon o obligacionim odnosima i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju (Sl.l. CG br. 18/2011) kao i

– Izmjene i dopune ovog Zakona (Sl.l. CG br. 46/2014 i 43/2018)

Izvor: avioportal.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *