Godišnjica inicijative “Pojas i put”: Upriličen prijem ambasadora NR Kine u Crnoj Gori, Nj. E. Fan Kuna

Dodajte komentar

Povodom obilježavanja desete godišnjice Inicijative „Pojas i put“ koju je predložio predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping, ali i šest godina od potpisivanja memoranduma o razumijevanju u okviru inicijative „Pojas i put“ između Narodne Republike Kine i Crne Gore, u Podgorici je organizovan prijem ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Nj. E. Fan Kuna.

Ambasador Nj.E. Fan Kun je u svom govoru podsjetio da je tokom protekle decenije, više od 150 zemalja i 32 međunarodne organizacije potpisalo više od 200 dokumenata o saradnji na zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta” sa Narodnom Republikom Kinom. Inicijativa je rezultirala sa više od 3.000 projekata saradnje, što je dovelo do investicija od skoro trilion američkih dolara i otvorilo više od 400.000 radnih mjesta u zemljama obuhvaćenim njom.

„Pridržavajući se principa zajedničkog dogovora, zajedničkog doprinosa i zajedničke koristi, inicijativa „Pojas i put“ postala je međunarodna platforma za saradnju koja prevazilazi geografska ograničenja, probija kulturne razlike, integriše razvojne potrebe i kao takvu su je brojne zemlje širom svijeta pozdravile i podržale. Ona je postala javni proizvod koji Narodna Republika Kina pruža međunarodnoj zajednici, te je šireći misiju izgradnje boljeg svijeta za sve, donijela opipljive koristi narodima iz svih zemalja duž nje,“ istakao je ambasador.

Velike koristi ostvarene su i za Crnu Goru, zahvaljujući memorandumu o razumijevanju između Narodne Republike Kine i Crne Gore. Dokument je potpisan prije šest godina i od tada je postignuto mnogo uspjeha na više aspekata međunarodne saradnje ove dvije zemlje.

„Narodna Republika Kina i Crna Gora su zemlje u razvoju i dijele mnogo toga zajedničkog u domenu zaštite sopstvenih prava i interesa, težnji za razvojem i revitalizacijom, te održanju međunarodne pravičnosti i pravde. Narodna Republika Kina i Crna Gora su oduvijek razvijale prijateljske odnose i saradnju zasnovanu na principima međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nemiješanja u unutrašnju politiku, te gradili međusobne odnose na principu jednakosti i obostrane koristi,“ kazao je ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Nj.E. Fan Kun u svom obraćanju.

Kvalitetna i prijateljska saradnja dvije zemlje izgrađena je na pet aspekata: sa aspekta političke komunikacije, saobraćajne infrastrukture i povezanosti, trgovinske saradnje, aspekta finansija i međuljudske razmjene i saradnje.

Na značajne rezultate proizišle iz ovih pet aspekata ukazao je bivši predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović. Poseban akcenat je stavio na aspekat saobraćajne infrastrukture i povezanosti.

„Crna Gora je kroz inicijativu „Pojas i put“ obezbijedila finansiranje, projektovanje i izgradnju autoputa od Podgorice do Mataševa otvorenog za promet prije skoro godinu dana, a autoput je već pokazao svoju punu opravdanost. Prošla je gotovo godinu dana njegovog korišćenja bez saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom. Dobili smo autoput koji čuva ljudske živote umjesto magistrale koja je zbog tragičnosti nazivana „Kanjonom smrti“. Ova bezbjednosna vrijednost opravdala je izgradnju autoputa i partnerstvo sa Narodnom Republikom Kinom. Ekonomska korist je očigledna, a njene razmjere će pokazati budućnost,“ ispričao je Vujanović.

Na temu plodonosne saradnje Narodne Republike Kine i Crne Gore kroz ovu inicijativu nadovezao se ministar finansija u Vladi Crne Gore, Aleksandar Damjanović.

„Ambicija Crne Gore je da nastavi izgradnju autoputa. Strateški prioritet Crne Gore je da, u uslovima kada se mijenja globalna klima, lanci snabdijevanja i globalni koridori, iskoristi mogućnost da poveže luku Bar, preko Podgorice i Beograda sa Budimpeštom i ostatkom Centralne Evrope, te da iskoristi razvojne šanse, i taj koridor popuni saobraćajnom i energetskom infrastrukturom,“ istakao je Damjanović.

Dodaje da je upravo zbog takvih kapitalnih projekata važno iskoristiti sav potencijal koji nudi kvalitetna saradnja sa Narodnom Republikom Kinom i kineskim kompanijama.

„Parterstvo Narodne Republike Kine i Crne Gore je postavljeno na zdravim i transparentim temeljima i u interesu je, prije svega, Crne Gore, njenih građana, ali i kineske strane,“ podvukao je ministar.

Osim ukazivanja na značaj inicijative „Pojas i put“, prisutni su se, zahvaljujući organizaciji prijema, ambasadoru Nj.E. Fan Kunu, bolje upoznali sa ovogodišnjim uspjesima Narodne Republike Kine kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, ali i zelena automobilska industrija. U zabavnom dijelu programa prisutni su uživali u baletskom performansu i nastupu dječijeg hora OŠ „Štampar Makarije.

Izvor: MediaBiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *