Fed signalizira dalja povećanja kamatnih stopa

Dodajte komentar

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi signalizirali su da namjeravaju da nastave povećanje kamatnih stopa, budući da su sve bliže konsenzusu da je potrebno dodatno pooštravanje monetarne politike kako bi se obuzdala inflacija u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Prema zapisniku sa junskog sastanka Federalnog komitete za otvoreno tržište (FOMC), skoro svi zvaničnici koji su zasijedali, naveli su da bi dodatna povećanja referentne kamatne stope Feda bila “prikladna”, prenosi Financial Times.

Oni su istakli da su zategnuto tržište rada i rizici od daljeg zatezanja ključni faktori za inflaciju, koji oblikuju izglede skoro godinu i po dana nakon što je američka centralna banka pokrenula ciklus agresivnog povećanja kamatnih stopa u namjeri da obuzda pritiske na cijene.

Pojedini članovi FOMC-a zalagali su se za povećanje kamatnih stopa za 25 baznih poena (0,25 odsto) u junu, umjesto za pauzu u daljem pooštravanju, koja je prihvaćena većinom glasova. Većina zvaničnika saglasna je da u procjeni izgleda preovladava neizvjesnost, kao i da bi dodatne informacije o ekonomiji bile “dragocjene”.

Fed očekuje da će ekonomski rast biti “prigušen” do kraja tekuće godine. Prema izvještaju, osoblje Feda koje je informisalo FOMC u junu ostalo je pri svom prethodnom očekivanju da će ove godine nastupiti “blaga recesija” koja će biti praćena “umjerenim oporavkom”.

Sastanak u junu obilježilo je prvo odlaganje u kampanji podizanja kamatnih stopa posle 10 uzastopnih mjeseci. Umjesto za novo povćanje, FOMC se odlučio da zadrži kamatne stope u trenutnom rasponu od pet do 5,25 odsto. Očekuje se da će posle narednih povećanja do kraja godine kamatne stope biti od 5,5 do 5,75 odsto, što bi značilo još dva povećanja po 25 baznih poena, prenosi Biznis.rs.

Predsjednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) opravdao je uvođenje pauze, rekavši da najprije treba vidjeti efekte ranijih povećanja. Zvaničnici Feda ne očekuju smanjenje kamatnih stopa do 2024. godine, jer predviđaju da će bazna inflacija ostati iznad cilja centralne banke do dva odsto inflacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *