Prognoze Bečkog instituta za Balkan: Crna Gora će imati rast od 3,5 odsto

Dodajte komentar

Na nivou Zapadnog Balkana rast BDP biće u prosjeku 1,9 odsto u 2023, 2,8 odsto u 2024, a 2025. će neznatno premašiti tri odsto, navodi se u saopštenju Bečkog instituta.

Inflacija na Zapadnom Balkanu u 2023. prognozira se na 9,5 odsto u prosjeku, pri čemu će najviša biti u Srbiji – 12 odsto, a najniža u Albaniji – četiri odsto.

Bečki institut je u izvještaju „Ljetnje prognoze: Rast u Istočnoj Evropi slabi“ analizirao ekonomije 23 zemlje Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope.

Crna Gora, Kosovo i Albanija će u 2023. imati rast BDP veći od tri procenta, od 3,5, odnosno 3,4, odnosno 3,3 odsto, Bosna i Hercegovina će ubeležiti rast od 1,5 odsto a Severna Makedonija od 1,6 odsto.

U mnogim ekonomijama tog regiona očekuje se slabašan rast, uprkos, kako se navodi, impresivnoj otpornosti pokazanoj u suočavanju sa ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini.

U saopštenju WiiW navodi se da ekonomije regiona u velikoj mjeri i dalje opterećuju visoka inflacija, pooštravanje monetarne politike i slabost međunarodnog okruženja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *