MK Group u naredne tri godine investira 1,6 milijardi eura

Dodajte komentar

MK Group je sistem koji je izrastao iz agrara, zbog čega će nastaviti da bude fokusiran na poljoprivredu i industriju hrane, u koje će u naredne tri godine investirati 350 miliona eura. Sa ciljem proširenja kapaciteta i povećanja produktivnosti, prema riječima generalnog direktora Mihaila Jankovića, MK Group ulagaće u digitalizaciju, automatizaciju procesa i primenu vještačke inteligencije. Trogodišnjim ulaganjem od 380 miliona eura biće realizovani novi ekskluzivni real estate projekti, a u planu je unapređenje usluga hotela. U zelenu energiju biće investirano 900 miliona eura. O svim predstojećim projektima, BizLife magazin razgovarao je sa Mihailom Jankovićem, generalnim direktorom kompanije MK Group.

Javnost u Srbiji i regionu imala je prilike da vidi jubilejsku kampanju kompanije MK Group, koju su pratila veoma zanimljiva oglasna rješenja sa slikama novih projekata i optimistični slogan „Slavimo budućnost”. Naredne projekte najavljuju uz slogan “Najbolje tek dolazi”.

“Odlučili smo da ovaj jubilej proslavimo malo drugačije. Nijesmo željeli da gledamo unazad na dosadašnje uspjehe, iako smo na njih izuzetno ponosni, jer trud i rad koji su uloženi za ovih 40 godina doveli su MK Group do pozicije jedne od najuspješnijih regionalnih investicionih kompanija sa snažnim poslovanjem u agraru, turizmu i energetici. Kako je osvrtanje u prošlost uobičajeno za rođendanske kampanje, mi smo izabrali da kroz našu kampanju ‘Slavimo budućnost’ najavljujemo nove investicije, predstavljamo razvoj kompanije u narednom periodu i projekte budućnosti, jer ono što je svojstveno našoj viziji stalnog rasta i razvoja jeste upravo to da uvijek gledamo napred. Ne krijemo da su naši planovi veoma ambiciozni, zbog čega smo sigurni da najbolje tek dolazi, jer ćemo samo u naredne tri godine investirati jednak iznos koji je kompanija MK Group uložila za ovih prvih 40 godina svog postojanja”, kazao je Janković.

Planovi za Crnu Goru

MK Grupa je kroz svoju kompaniju MKG Properties manjinski vlasnik Budvanske rivijere, u kojoj je u prošloj godini povećala udio. Oni su sticanjem dodatnih akcija putem Montenegroberze na ljeto prošle godine postali vlasnici 33,40 odsto dionica u HG Budvanska rivijera, i 33,35 odsto akcija u povezanoj firmi Sveti Stefan Hoteli, potvrđeno je tada portalu Investitor iz kompanije.

U pitanju je trenutno jedino vlasništvo MK Grupe u Crnoj Gori a više puta se spekulisalo da će MK Grupa, čiji je osnivač biznismen crnogorskog porijekla, Miodrag Kostić, preuzeti trenutno državnu hotelsku kompaniju. Prilikom nedavnog obilaska hotela MK Grupe u Istri, portal Investitor pitao je direktora Jankovića da li su u planu dalja investiranja Grupe u Crnoj Gori a on je odgovorio da interesovanje postoji, ne navodeći detalje.

“Zavisi od druge strane”, kazao je kratko Janković, aludirajući na državu kao partnera.

Koja je vrijednost planiranih investicija i u koje oblasti ćete ulagati?

“Govorimo o investicionom ciklusu vrijednom 1,6 milijardi eura, koji ćemo realizovati u naredne tri godine, kako u Srbiji tako i u cijelom Jadranskom regionu, u tri ključne oblasti našeg poslovanja. Dakle, u oblasti u kojima smo za ovih 40 godina pokazali stratešku opredijeljenost i ekspertizu. Najveći dio investicija usmjeren je na zelenu agendu i projekte proizvodnje električne energije iz snage vjetra, sunca i biomase.

Zahvaljujući investicijama vrijednim 900 miliona eura, do 2026. godine pokrenućemo projekte obnovljivih izvora energije ukupnog kapaciteta 1 GW.

MK Group je sistem koji je izrastao iz agrara, pa tako ostajemo usmjereni i na poljoprivredu i industriju hrane, u koje ćemo u naredne tri godine investirati 350 miliona eura. Sa ciljem proširenja kapaciteta i povećanja produktivnosti, ulažemo u digitalizaciju, automatizaciju procesa i primjenu vještačke inteligencije. Trogodišnjim ulaganjem 380 miliona eura realizovaćemo nove ekskluzivne real estate projekte, ali i unaprijediti sadržaje i usluge naših hotela. Investicije u razvoj naših biznisa pratiće i značajna ulaganja u 4000 naših zaposlenih.

Planirate zaista velika ulaganja u zelenu energiju od čak 900 miliona eura. O kojim projektima je riječ?

“Do kraja ove godine otvorićemo i prvi vjetropark u istočnoj Srbiji – ‘Krivača’, investiciju vrijednu 165 miliona eura, kapaciteta 105 MW. Sa 22 vjetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene energije, što je ekvivalent godišnjih potreba za strujom 75.000 domaćinstava. ‘Krivača’ je partnerski projekat sa slovenačkim investicionim fondom Alfi. Takođe, gradimo još dva vjetroparka u Vojvodini – ‘Kula 2’ i ‘Košava faza 2’.

Podsjetiću da se u Vojvodini nalaze tri naša vjetroparka, koja smo izgradili u saradnji sa kompanijom Fintel energija. Zajedno sa ovom kompanijom razvijamo i prvi agrosolarni projekat na Balkanu i najveći u Evropi – ‘Agrosolar Kula’. Njegova jedinstvenost je u tome što spaja proizvodnju zelene energije sa održivom poljoprivrednom proizvodnjom. U ovu solarnu elektranu, kapaciteta 660 MW, ulažemo 340 miliona eura. Solarni paneli prostiraće se na 770 hektara, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije iznosi oko 832 GWh, što zadovoljava potrebe blizu 200.000 domaćinstava. Kroz samostalna i partnerska ulaganja u zelenu energiju planirana u narednom periodu MK Group doprinosi ostvarenju cilja Republike Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na blizu 50 odsto do 2040. godine.

MK Group lidersku poziciju u srpskom agraru potvrđuje natprosječnim prinosima koji se ostvaruju sa više od 13.000 hektara koje obrađujete. Koje su planirane investicije u ovoj oblasti i kako aktuelna globalna situacija utiče na poslovanje u ovom sektoru?

“Potrebe za hranom u cijelom svijetu rastu zajedno sa rastom populacije, što automatski zahtijeva veću produktivnost i efektivnost u proizvodnji hrane. Klimatske promjene imaju veliki uticaj na prinose, uz potrebu da vodimo računa o zemlji kao najvažnijem resursu i održivoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ključan je sistemski pristup agraru, a mi upravo na takav način pristupamo razvoju poslovanja naše MK Farming divizije. Konkretno u Srbiji, jedan od prioriteta treba da bude izrazito povećanje površina pod navodnjavanjem. Od površina koje mi obrađujemo, čak 70 odsto se navodnjava, uz kontinuirane investicije u povećanje njiva koje su pod sistemima za irigaciju.

Naše investicije biće usmjerene na digitalizaciju, poput mapiranja zemljišta, varijabilne sjetve i đubrenja, upotrebe robota i vještačke inteligencije. Sve to nam omogućava da ostvarujemo prinose iznad višegodišnjih prosjeka. Nove tehnologije primjenjujemo i na farmama svinja naše kompanije članice Carnex, kako bi se povećala produktivnost proizvodnje uz brigu o uslovima u kojima se gaje životinje. Ulažemo i u robote za mužu u govedarstvu, na farmama muznih krava za proizvodnju mlijeka u Bečeju.

U okviru jubilejske kampanje, videli smo da najavljujete i otvaranje fabrike alkohola. Recite nam nešto više o tome.

“Da, u Kovačici smo započeli novu investiciju od 33 miliona eura. Riječ je o fabrici alkohola Sunal, čiji će proizvodni kapacitet biti oko 30 miliona litara godišnje, a alkohol će se proizvoditi u tri oblika – prehrambeni, farmaceutski i bioetanol.

Zahvaljujući ovom ulaganju, Srbija će prvi put postati značajan izvoznik alkohola, čime dajemo doprinos ukupnom rastu vrijednosti srpske privrede. Na ovu investiciju smo posebno ponosni, jer naša zemlja u ovom trenutku uvozi alkohol.

Kompanija MK Group prisutna je i u oblasti turizma kroz ekskluzivne hotele na najboljim lokacijama, a vremenom ste poslovanje proširili i na real estate sektor. Da li je u planu neki novi turistički kompleks?

“Ekspertiza koju imamo u hotelskom biznisu bila je baza za širenje u real estate sektoru, kroz premijum turističke projekte. Najnoviji od njih je Petram Resort & Residences u Hrvatskoj, koji u julu otvara svoja vrata za goste. Ovu investiciju, vrijednu više od 100 miliona eura, realizovali smo zajedno sa kompanijom Aleksandar Group. Kompleks se prostire na preko 84.000 metara kvadratnih u Savudriji, u hrvatskom dijelu Istre, posjeduje 55 vila i apartmanski hotel sa 179 apartmana. Ono što Petram posebno izdvaja jeste i najduži infinity rooftop bazen u Evropi, dug 105 metara, koji je ujedno i drugi najduži na svijetu.

Svakim našim projektom želimo da podignemo nivo vrhunske usluge, jer su posebna i personalizovana iskustva posjetilaca zasigurno budućnost čitave grane turizma. Petram nudi vrhunske usluge i sadržaje, a inovacije su uvijek nešto na šta smo fokusirani i čemu težimo. Siguran sam da će posjetioci iz regiona, ali i iz cijele Evrope i svijeta, uživati u ovom turističkom kompleksu, koji smo kreirali na principima zelene gradnje i održivosti, uz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Da li, pored otvaranja real estate kompleksa u Istri, planirate investicije i u hotele Kempinski, koje, takođe, imate u ovom delu jadranske obale?

“Da, i za naše hotele Kempinski Adriatic, u Hrvatskoj, i Kempinski Palace Portorož, u Sloveniji, planiramo investicije u unapređenje usluga i nove hotelske sadržaje. Želimo da razvijamo Istru kao jednu od destinacija budućnosti, u koju donosimo svjetske trendove i najbolje prakse luksuznog hotelijerstva. Vjerujemo da naša kapitalna ulaganja imaju pozitivan efekat na Savudriju i Portorož, ali i šire na Istru, koju vidimo kao destinaciju sa puno potencijala. Njena priroda, mogućnosti za rekreaciju i sport, gastronomski i vinski turizam – zaista nude mogućnost da ovo bude destinacija koja živi cijele godine. Da ne zaboravimo da golferi iz cijelog svijeta dolaze u Savudriju zbog našeg golf terena.

Novim investicijama od 14 miliona eura u Kempinski Adriatic, u njegove objekte, sadržaje i usluge, ali i nove smještajne kapacitete za zaposlene, osiguraćemo njegov prestižni status, ali i održivi razvoj turizma. Kempinski Adriatic jedan je od prvih hotela na jadranskoj obali koji za proizvodnju električne energije koristi solarne panele. Sa druge strane, hotel Kempinski Palace Portorož jedan je od simbola slovenačkog turizma. Investicije od 4,5 miliona eura usmjerene su za unapređenje prostora veličanstvenog tradicionalnog krila, dok ćemo istovremeno uvoditi inovacije u hotelske sadržaje i usluge kako bismo zadovoljili sve potrebe i očekivanja savremenih gostiju.

Naravno, ne treba zaboraviti naše hotele u Srbiji – Grand Kopaonik i Sheraton Novi Sad. U Sheratonu nastavljamo investicije za proširenje kongresnih kapaciteta kako bi ostao najbolji hotel u Vojvodini, ali i šire. Ponosni smo i na hotel Grand; podsjetiću da smo prošle godine završili veliki investicioni ciklus i izgradnju apartmanskog krila Grand Residences.

Da li imate u planu i druge investicije u regionu koje se ne odnose samo na sektor turizma?

“Naravno, ali kada već pričamo o turizmu, teško je zaobići Aerodrom ‘Portorož’, u koji ćemo do 2025. godine investirati sedam miliona eura. Želja nam je da ispišemo novu stranicu istorije vazdušnog saobraćaja na ovim prostorima zasnovanu na principima održivosti. Naši razvojni planovi će preoblikovati Aerodrom ‘Portorož’ u zeleni aerodrom sa nultim otpadom, sopstvenom solarnom elektranom i značajno smanjenim ugljeničnim otiskom. Uz novi putnički terminal, u planu je i digitalizacija usluga. Tu je i Forum Metalka, u Sloveniji, od koga, zahvaljujući investiciji od 10 miliona eura, želimo da napravimo najmoderniji poslovni prostor na 10.000 metara kvadratnih u centru Ljubljane. Kao što vidite, u godini jubileja MK Group investiraće u svim zemljama regiona u kojima posluje.

Više je nego jasno da razloga za slavlje u kompaniji MK Group ima puno. Da li to znači da vas, pored ovih impozantnih investicija, ne brinu svi izazovi kojima su kompanije danas izložene?

“Često volim da kažem da su promjene danas jedina konstanta. Živimo i radimo u vremenu intenzivnih dešavanja, gdje više nema mirnih perioda. Samo brzi, agilni i efikasni sistemi mogu opstati. Mi u kompaniji MK Group sve izazove posmatramo kao prilike i šanse i u skladu sa tim i reagujemo. Ovih 40 godina uspješnog poslovanja kompanije MK Group dokaz su da je kompanija rasla na temeljima održivog razvoja i uz brigu o zaposlenima, ali i široj društvenoj zajednici. Naša istorija dokaz je da smo uspješno prevazišli sve izazove i zato danas slavimo budućnost, jer vjerujemo da najbolje tek dolazi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *