Pokrenuta procedura u Privrednom sudu za zabranu sprovođenja izbora agenta registracije

Dodajte komentar

Kompanija doMEn predala je Privrednom sudu Crne Gore predlog za određivanje privremene mjere zabranom sprovođenja izbora novog agenta registracije za domen .me, dok se ne riješi spor o važenju i primjeni Ugovora o agentu registracije koji je na snazi.

Potpredsjednik za pitanja Vlade i industrije u američkoj kompaniji GoDaddy.com LLC, James Bladel i generalni savjetnik i sekretar u kompaniji Identity Digital, Alvaro Alvarez, kazali su da je, nakon što su iscrpljene sve mjere iz ugovora da se preduprijedi spor i da se mirno riješi, usljed izostanka odgovora i dijaloga od strane Vlade, kompanija doMEn pokrenula proceduru za određivanje privremene mjere zabrane sprovođenja izbora novog agenta.

Bladel i Alvarez, u ime osnivača američkih kompanija Identity Digital i GoDaddy.com LLC, su saopštili da ostaje ranije upućen poziv da sa Vladom Crne Gore nastave dijalog i razgovore uz puno poštovanje ugovornih odnosa i vladavine prava.

„U prethodnom periodu, sa pravnog aspekta, i u duhu dugogodišnjih partnerskih odnosa, kompanija doMEn je preduzela sve što je bilo u njenoj moći da preduprijedi spor, ali i da ga riješi nakon što je do spora došlo. Sa Vladom Crne Gore i dalje želimo da sva otvorena i sporna pravna pitanja riješimo u duhu naše višegodišnje uspješne saradnje, a predlog za određivanje mjere predstavlja zaštitu legitimnih i zakonitih interesa kompanije doMEn, ali i zaštitu vladavine prava i međunarodnog ugleda Crne Gore“ – kazali su Bladel i Alvarez.

Kompanija doMEn doo izabrana je po osnovu Javnog poziva za izbor Agenta registracije domena ispod nacionalnog Internet domena Crne Gore koji je Vlada Crne Gore raspisala u novembru 2007. godine, a  Ugovor o Agentu registracije domena “.me”. zaključili  smo sa Vladom u februaru 2008, i pripadajuće Anekse, Aneks 1 2009. godine, Aneks 2 2012. godine i Aneks 3 2019. godine, koji svi zajedno čine jedan pravni dokument, koji je produžen do 31. marta 2033. godine.

Podsjećamo da je Ugovor automatski produžen u skladu sa članom 8.1 Ugovora. Njime je propisano da, ukoliko Agent za registraciju namjerava da zatraži produženje Ugovora, dužan je da o ovoj namjeri obavijesti Vladu najranije 12 meseci, a najkasnije 6 mjeseci prije isteka roka važenja Ugovora. Kako je datum isticanja Ugovora bio 31. mart 2023, našu namjeru iskazali smo u maju 2022. godine predsjedniku Vlade. Na taj zahtjev nismo dobili odgovor. Ugovorom je propisano da, ukoliko Vlada Crne Gore u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ovog obavještenja o namjeri produženja roka trajanja ugovora ne dostavi Agentu izjašnjenje o mogućnosti i uslovima produženja ugovora o agentu registracije, Ugovor se produžava pod istim uslovima.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *