Kako ćemo plaćati digitalnim eurom?

Dodajte komentar

Više od 341 miliona ljudi u 20 od ukupno 27 zemalja Evropske unije već 25 godina plaća eurima, a Evropska centralna banka sada ubrzano priprema digitalnu verziju.

Viceguverner Banke Slovenije Marko Pahor objašnjava da faza istraživanja završava u oktobru, slijedi pripremna faza, a u međuvremenu će sve države članice eurozone morati dati zeleno svjetlo za zajedničku digitalnu valutu.

“Očekuje se da će to biti prihvaćeno u pripremnoj fazi. Zatim će ići razvoj svih potrebnih sistema, prvo ograničenija, a zatim sve opsežnija testiranja”, objašnjava Pahor.

Odluka je logična, dodaje viceguverner. Prije sedam godina gotovo 80 odsto svih transakcija u eurozemljama obavljeno je gotovinom, prošle godine nešto manje od 60 i zato je želja ECB-a “napraviti proizvod dovoljno dobar da bude stvarno privlačan za stanovnike, trgovce, posrednike”.

“Centralna banka želi da napravi dobar proizvod. Digitalni euro je otprilike ista moneta kakva je bila kad smo dobili papirnati novac umjesto samo kovanica”, slikovito je Pahor objasnio kompleksan i tehnološki zahtjevan plan.

Nakon uvođenja digitalnih eura koristiće se i gotovina. Kao što novčanice nisu u potpunosti zamijenile kovanice, digitalna valuta neće u potpunosti zamijeniti keš, kaže Pahor.

Vrijednost digitalnog eura biće ista kao i klasičnog, s tim da će digitalni euri najvjerovatnije biti pohranjeni u digitalnom novčaniku na elektronskim uređajima. Svaki korisnik će prebaciti eure sa svog računa u svoj digitalni novčanik. Još nije jasno koliko će moći da posjeduje i najvjerojatnije će se primijeniti neka vrsta ograničenja.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *