HDFC nova članica 10 najvećih svjetskih banaka

Dodajte komentar

Akcije indijske HDFC banke dostigle su u ponedjeljak najviši nivo, nakon što je dovršila spajanje s matičnom kompanijom Housing Development Finance Corp. (HDFC), ušavši na listu 10 najvećih svjetskih banaka po tržišnoj kapitalizaciji.

Dionice HDFC banke skočile su za 3,3% na rekordnih 1.757,50 rupija, dok su dionice HDFC banke porasle za 3,7% na 2.927,40 rupija, što je najviše od aprila 2022. godine, kada je spajanje prvi put objavljeno.

Spajanje od 40 milijardi dolara – najveće u indijskoj korporativnoj istoriji – zaklučeno je 30. juna kako bi se stvorio finansijski gigant koji sada može da preuzme veće kredite, uključujući i one za infrastrukturu.

Otkako je dogovor objavljen, dionice privatnog zajmodavca porasle su za oko 14,5%, dok su dionice kompanije za stambeno finansiranje porasle za više od 17%, što je nadmašilo rast od otprilike 9% referentnog Nifty 50 indeksa u tom periodu.

To zajedničkoj kompaniji daje tržišnu kapitalizaciju od oko 157 milijardi dolara, pokazuju proračuni Reutersa, što je više od najvećih svjetskih zajmodavaca kao što su Morgan Stanley i HSBC Holdings.

Morgan Stanley vjeruje da je procjena HDFC banke atraktivna.

“Spajanje je sinergijsko. HDFC banka dobija pristup sigurnim i dugoročnim hipotekarnim proizvodima za maloprodaju, kao i veliku bazu klijenata”, navodi brokerska kuća u bilješci od 2. jula.

Očekuje se da će se rast kredita pripojene firme ubrzati na 17%-18% za četiri kvartala, sa aktuelnih 15%-16%, posebno kako se rast hipotekarnih kredita ubrzava.

Brokerska kuća je nastavila pokrivanje HDFC banke sa “preteškim” rejtingom i ciljnom cijenom od 2.110 rupija po dionici, što implicira porast od 26% do posljednjeg zatvaranja.

Sashidhar Jagdishan, generalni direktor i izvršni direktor HDFC Banke, tvrdoglavo i snažno se kreće ka svom cilju.

“Tempom kojim težimo da rastemo, mogli bismo stvarati novu HDFC banku svake četiri godine”, rekao je Jagdishan zaposlenima tokom vikenda.

Udružena kompanija, sa velikom i rastućom distribucijom i franšizom kupaca, više nego adekvatnim kapitalom, zdravim kvalitetom imovine i profitabilnošću, biće u “najboljoj poziciji” da ostvari rast, rekao je on.

Obije kompanije su odredile 13. jul kao “krajnji datum” za zamjenu dionica HDFC-a dionicama HDFC banke za svoje dioničare.

Reuters/Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *