Odbijena revizija Sindikata KAP-a i Montasa: Ništa od 912.000 eura odštete

Dodajte komentar

Vijeće sudija Vrhovnog suda Ranka Vukića, Trljane Ljujić, Snežane Vukčević, Jelene Gabarkape i Radojke Nikolić odbilo je kao neosnovanu reviziju Sindikata Kombinata aluminijiuna i kompanije Montas inžinjering na presudu kojom je Apelacioni sud potvrdio da im ne pripada odšteta od 912,9 hiljada eura.

Ovaj iznos tražili su od Glavnog grada, kriveći ih za kašnjenje sa izgradnjom zgrade za radnike KAP-a, jer im nijesu izdali građevinsku dozvolu. Tvrdili su da su zbog neizdavanj a poslovnih prostora imali izgubljenu dobit od 254,5 hiljada eura, štetu od 658,4 hiljada zbog povećanih troškor va kredita, PDV-a, izgradnje i pravnog zastupanja. Sudije su ocijenile da u odlukama nižestepenih sudova nij e bilo propusta, te da su tužioci neosnovano tražili naknadu, jer odgovornosti na strani grada nema.

Glavni grad su tužili zbogtrogodišnjeg čekanja na građevinsku dozvolu, koju su inicijalno dobili 2013. godine, ali je nijusu iskoristili, navodeći da im je tadašnji vlasnik KAP-a ruski CEAK uzeo novac iz stambenog fonda. Zbog nedostatka novca su dogovorili sa Montasom da preuzme svaulaganjauz očekivanje da će produženje dozvole biti samo formalnost. Ipak, rečeno im je daje ne mogu dobiti zbog izmjene projekta kojim je predviđena i izgradnja poslovnih prostora.

Tokom postupka su zastupnici Glavnog grada ukazivali daje Sindikat KAP-a bio oslobođen komunalija za izgradnju stanova, a ne poslovnih prostora te da se njihovim predviđanjem orjentisao na sticanje profita, za šta nije bila usmjerena pomoć grada. Direktor Montasa Zdravko Kračković je ukazivao da su na taj način smanjili cijenu stanova, jer je dogovoreno da im sindikat proda poslovne prostore za hiljadu eura po kvadratu, kako bi cijena stanova za radnike bila 500 eura po kvadratu. Vrhovni sud je potvrdio stavove nižestepenih da tužioci nijesu bili osujećeni u dobij anju dozvole, jer je sindikatu bila izdata dozvola koju nij esu iskoristili u zakonskom roku od dvije godine. Sudovi su saglasni da u postupanju lokalne samouprave nije bilo prekoračenja, zloupotrebe ili pogrešne primjene ovlašćenjaniti daje do eventualne štete došlo zbognjihovog djelovanjate da grad ne može snositi odgovornost za štetu Sindikata zato što nije započeo izgradnju u vrijeme važenja dozvole. Sudovi takođe ukazuju daje odlukom Glavnog grada Sindikatu prenijeto pravo korišćenja zemljišta radi izgradnje stanova, što je uz komunalije bilo njihovo učešće.

-Kako tuženi nije ustupio gradsko građevinsko zemljište za potrebe izgradnje poslovnih prostora, već stambenih objekata, to tuženi nije bio dužan da izda građevinsku dozvolu po tako izmijenjenom projektu stav je sudova. Stečaj u KAP-u je otvoren
2013, a završen u avgustu 2021. godine.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *