Prvi bankar pozvao SAD da se što prije pozabavi državnm dugom

Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon

Izvršni direktor Jamie Dimon pozvao je u srijedu SAD da smanje svoj fiskalni deficit prije nego kasnije, upozoravajući da će to pitanje vjerovatno postati “daleko neugodnije” ako se nastavi zanemarovati.

Njegovi komentari prate period brzog povećanja kamatnih stopa, smanjenja poreza i masivnih stimulativnih programa osmišljenih da podrže najveću svjetsku ekonomiju tokom pandemije koronavirusa.

“Amerika je potrošila mnogo novca. Tokom Covida i nakon Covida, naš deficit je sada na 6%. To je mnogo, ali očigledno to pokreće rast”, rekao je Dimon u intervjuu za Sky News.

“Svaka zemlja može posuditi novac i pokrenuti određeni rast, ali to ne mora uvijek dovesti do dobrog rasta. Dakle, mislim da bi Amerika trebala biti sasvim svjesna da se moramo malo više fokusirati na pitanja fiskalnog deficita, a to je važno za svijet”, dodao je.

Federalna vlada je do sada potrošila 855 milijardi dolara više nego što je prikupila u fiskalnoj 2024. godini, prema američkom ministarstvu finansija , što je rezultiralo nacionalnim deficitom.

U fiskalnoj 2023. godini, vladina potrošnja deficita iznosila je 1,7 biliona dolara.

Deficit se nagomilao uprkos uvjeravanjima administracije američkog predsjednika Joea Bidena da će Zakon o smanjenju inflacije obrijati ” stotine milijardi ” deficita, uz smanjenje cijena.

Upitan da li će SAD pretrpjeti posljedice u narednih nekoliko godina ako ne uspiju da se izbore sa svojim deficitom, Dimon je odgovorio: „Ne mislim da je to velika odšteta i ne mislim da će to biti sljedećih nekoliko godina, ali mislim da je to razlog zašto imamo veću inflaciju.”

Dodao je: „Mislim da ako želite da radite odličan posao u svojoj zemlji, a imate 6% deficita i 100% duga prema BDP-u, ovo može potrajati neko vrijeme, ali što se prije fokusiramo na to, bolje.”

Dimon je rekao da se nada da će se američka vlada “stvarno fokusirati” na smanjenje deficita dok i dalje uživa u periodu snažnog ekonomskog rasta.

“U jednom trenutku će to izazvati problem i zašto biste čekali?” Dimon je rekao. “Problem će uzrokovati tržište i tada ćete biti primorani da se nosite s njim i to vjerovatno na daleko neugodniji način nego da se bavite njime na početku.”

‘Trebalo bi da slušamo jedni druge’

Govoreći za CNBC-jev “Squawk Box” ranije ove godine, Dimon je pohvalio političke rezultate bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i pozvao demokrate da “više poštuju” Trumpove pristalice – ili pak rizikuju da ometaju Bajdenovu kandidaturu za reizbor.

Dimon je 17. januara rekao da je Trump bio “nekako u pravu” po pitanju pitanja uključujući NATO, imigraciju i Kinu.

Upitan u srijedu da li njegovi komentari pokazuju da se zagrijava za izglede da će biti zatražen da postane ministar finansija ako Trump osvoji drugi predsjednički mandat, Dimon je odgovorio: “Apsolutno ne”.

„Napravio sam te komentare kako bih naglasio da treba da slušamo jedni druge i da razgovaramo jedni s drugima, slažete li se s nekim ili ne“, rekao je Dimon.

“Mislim da bi ljudi trebali biti vrlo jasni o tome šta politike funkcioniraju, a koje ne funkcioniraju. Ko god da dobije predsedničku poziciju, nadam se da ima politiku koja funkcioniše i za Ameriku i za slobodan i demokratski svijet.”

Podijeli ovaj članak