Ovo su TOP 10 zemalja sa najvećim dugom MMF-u

Osnovan 1944. godine, Međunarodni monetarni fond (MMF) podržava ekonomski rast zemalja pružajući finansijsku pomoć i smjernice o politikama za poboljšanje stabilnosti, produktivnosti i mogućnosti zapošljavanja.

Zemlje traže zajmove od MMF-a za rješavanje ekonomske krize, stabilizaciju svojih valuta, provedbu strukturnih reformi i ublažavanje poteškoća u platnom bilansu.

Metodologija

Rang lista i infografika sastavljeni su koristeći podatke Međunarodnog monetarnog fonda o ukupnom neizmirenom kreditu ztemalja. Radi se o podacima svaku zemlju na dan 29. aprila2024.

Argentina je na vrhu ranga

Dug Argentine prema MMF-u je ekvivalentan 5,3% BDP-a zemlje.

Kao članica G20 i veliki izvoznik žitarica, istorija problema s dugom ove zemlje datira još od kasnih 1890-ih kada je bankrotirala nakon ugovaranja dugova za modernizaciju glavnog grada Buenos Airesa. MMF ga je već spasio preko 20 puta u posljednjih šest decenija.

Pet od 10 najzaduženijih zemalja nalazi se u Africi, dok su tri u Južnoj Americi.

Jedina evropska zemlja na listi, Ukrajina se oslanjala na međunarodnu podršku u sukobu s Rusijom. Procjenjuje se da je invazija Rusije na zemlju uzrokovala gubitak trećine ekonomije zemlje. Zemlja duguje 9 milijardi dolara MMF-u.

Ukupno, skoro 100 zemalja duguje novac MMF-u, a ukupni ukupni iznos svih ovih dugova je 111 milijardi dolara. Na gore navedene zemlje (top 10) otpada oko 69% ovih dugova.

Podijeli ovaj članak