Uspješnost svoga posla možete povećati primjenom jednostavnog pravila

Dodajte komentar

Italijanski ekonomista Vilfredo Pareto, koji je u kasnim godinama 19. vijeka prvi uočio pravilo koje nosi njegovo ime, proučavao je raspodjelu dohotka i otkrio da je oko 80% bogatstva u Italiji u vlasništvu 20% stanovništva. Ovo otkriće od tada je preslikano u mnoge druge zemlje i dovelo do daljih istraživanja nejednakosti dohotka.

Paretov princpi proučavan je i primjenjivan u raznim područjima i kontekstima, uključujući ekonomiju, biznis, društvene nauke i zdravstvo.

Ovako to izgleda na primjeru:

Prodaja – Oko 80% prihoda firme često dolazi od 20% njenih kupaca. Prepoznavanjem i fokusiranjem na ključne kupce, firma može da poveća prodaju i profitabilnost.

Produktivnost – Nečijih 80% rezultata proizlazi iz 20% uloženog truda. Prepoznavanjem i fokusiranjem na najvažnije zadatke zaposleni mogu da povećaju svoju produktivnost i postignu bolje rezultate.

Kontrola kvaliteta – Oko 80% problema s kvalitetom firme često dolazi od 20% njenih procesa ili proizvoda. Prepoznavanjem i rješavanjem ovih problematičnih područja, firma može da poboljša svoj kvalitet.

Upravljanje zalihama – Tu 80% prodaje često dolazi od 20% zaliha. Koncentrišući se na ove najprodavanije artikle, firma može da optimizuje svoje zalihe i smanji njihovo gomilanje.

Upravljanje projektima – Oko 80% posla najčešće obavlja 20% učesnika. Prepoznavanjem ključnih radnika u projektu moguće je maksimizovati učinke u projektima.

Pravilo je primjenjivo i na privatni život:

U upravljanju vremenom, gdje 80% vremena često odlazi na 20% aktivnosti. Određivanjem prioriteta ovim važnim aktivnostima, pojedinci mogu učinkovitije da upravljaju svojim vremenom i postignu više u kraćem vremenu.

U ličnom životu to može značiti da 80% vaše sreće dolazi od 20% vaših dnevnih aktivnosti.

U brizi o zdravlju znači kako 80% rezultata vježbe dolazi iz najučinkovitijih vježbi, a 80% tereta kardiovaskularnih bolesti često dolazi od samo 20% rizičnih činilaca, kao što su pušenje, visoki krvni pritisak i holesterol.

Paretovo pravilo firmama može pomoći u identifikaciji najvažnijih područja na koja trebaju da se koncentrišu kako bi postigli najveći učinak i poboljšali svoje performanse.

Dakle, pravilo je dokazano, samo treba da ga primijenite u svakodnevnom životu i poslovanju.

Poduzetnik.biz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *