Turska lira potonula na novi istorijski minimum

Dodajte komentar

Turska lira pala je na novi najniži rekord nakon što je centralna banka Turske podigla referentnu kamatnu stopu zemlje za 650 baznih bodova u dramatičnom preokretu monetarne politike.

Centrlna banka podigla je svoju ključnu kamatnu stopu za gotovo dvostruko, s 8,5% na 15% u četvrtak, označavajući prvo povećanje u zemlji od marta 2021. Međutim, to je još uvijek bilo ispod očekivanja Reutersa o povećanju na 21%.

Lira – koja nastavlja svoj pad od ponovnog izbora predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana – zadnji put se trgovala po 24,97 u odnosu na dolar.

“[Lira] jako pada i vjerovatno će to biti i dalje dok pokušavaju sustići korak”, rekao je Steve Hanke, profesor primijenjene ekonomije na Univerzitetu Johns Hopkins, dodajući da je odluka centralne banke “malo zaostala krivulja.”

Novoimenovani guverner Hafize Gaye Erkan nagovijestio je dodatna povećanja dok se situacija s inflacijom u zemlji ne poboljša.

“Monetarno stezanje će se dalje jačati onoliko koliko je potrebno na vrijeme i postupno dok se ne postigne značajno poboljšanje izgleda inflacije”, rekao je Erkan u izjavi od četvrtka.

Prema vladinoj statistici, godišnja stopa inflacije u zemlji za maj iznosila je 39,59 posto. U septembru prošle godine stopa inflacije u Turskoj skočila je na 85,51%.

Turski ministar finansija Mehmet Simsek rekao je da će predvidljiva fiskalna politika i režim slobodnog kursa”osigurati da turska lira ponovo dobije stabilnost i postane pouzdana valuta”.

Međutim, Hanke je rekao da samo to neće biti dovoljno.

“Monetarna politika se ne bavi kamatama. Radi se o rastu i količini novca”, rekao je profesor, dodajući da ponuda novca u Turskoj “prebrzo raste” s obzirom na to da je godišnja stopa povećanja ponude novca oko 50% godišnje.

Goldman Sachs je rekao da povećanje stope sugeriše da se, barem kratkoročno, centralna banka “namjerava držati svog neortodoksnog okvira koncentrisanog na makroprudencijalne mjere i količinska ograničenja, a ne na pristup likvidnosti TCMB-a baziran na stopama kako bi se pooštrila politika.”

Međutim, analitičari su upozorili da bi napori usmjereni na ove mjere koje stabilizuju i povećavaju otpornost turskog financijskog sistema bili ograničeni bez stava monetarne politike temeljene na stopama.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *