Novotni: Bolje povećati penzije, nego smanjiti doprinose

Dodajte komentar

Da li penzioneri u Crnoj Gori mogu ostati bez penzija, te da li oni koji tek treba da ostvare to pravo imaju čemu da se nadaju ukoliko se doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje smanje ili ukinu. O tim temama polemiše se od kada je lider Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić najavio takvu mogućnost kako bi obezbijedio obećani rast prosječne plate na 1.000 eura. Da bi Spajićeva ideja urušila Fond PIO, smatra i ekonomski analitičar iz Hrvatske Damir Novotni, pa poručuje da bi povećanje penzija bilo bolje rješenje.

I dok stručna i laička javnost ovih dana različito komentariše najavu lidera pokreta Evropa sad Milojka Spajića o mogućem ukidanju doprinosa za Fond PIO, aktuelni ministar finansija Aleksandar Damjanović nema dilemu šta bi to značilo za penzioni sistem.

“Osim što bi ugrozilo status sadašnjih i budućih penzionera, dovelo bi do manjka od 470 miliona eura u budžetu”, kaže Damjanović.

A, kako bi se taj manjak nadoknadio postoje, kako tvrdi ministar, samo dva načina.

“Zaduženjem u nivou 900 miliona eura obveznica, milijardu i po, i koliko god bude trebalo i kako je to rekao bivši ministar finansija povećanjem poreza, On je tu mislio na povećanje PDV-a. Ne postoje drugi indirektni porezi sem PDV-a i akcize koji se mogu povećavati”, kaže Damjanović.

Da li je to zaista plan, u pokretu Evropa sad TVCG nije mogla da provjeri.

S druge strane ekonomski analitičar iz Hrvatske Damir Novotni koji je učestvovao u reformi hrvatskog penzionog sistema ne spori da je aktuelni model finansiranja penzija u Crnoj Gori neodrživ, ali o ideji Spajića kaže.

“Ova ideja je identifikovala problem, ali bojim se ne i rješenje. Taj koncept, da se na takav način povećaju neto plate vodi sigurno u stečaj, bankrot penzionog sistema i to nije dobro”, kaže Novotni.

I zato bi smatra Novotni bilo bolje da se rješenje pronađe na drugoj strani, kao što je to slučaj bio u Hrvatskoj.

“Mislim da je smjer povećanja penzija bolji nego smanjenja doprinosa. Povećanje penzija koje se dogodilo u Hrvatskoj je rezultiralo povećanjem domaće potražnje i od toga koristi ima i državni budžet i onda može davati subvencije u penzioni fond”, zaključio je Novotni.

Sve to bi, kako navodi Novotni trebalo da prati reforma penzionog sistema, odnosno uvođenje dobrovoljnih fondova, što je i evropska praksa.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *