Britanski javni dug prvi put u 60 godina premašio BDP

Dodajte komentar

Neto javni dug Velike Britanije više je nego udvostručen u maju i prvi put od 1961. godine je blago premašio vrijednost bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavio je statistički zavod.

Naime, na kraju maja neto dug iznosio je 2.600 milijardi funti (3.025 milijardi eura), što se procjenjuje na 100,1 odsto BDP-a.

To je prvi put od marta 1961. godine da je dug mjeren udjelom u BDP-u premašio 100 odsto – izuzev tokom pandemije, ali taj podatak je naknadno snižen zbog poboljšanog BDP-a.

Dug se izjednačio s BDP-om nakon što je neto zaduživanje države u maju udvostručeno – na 20 milijardi funti, zbog troškova programa podrške za plaćanje računa za energente piše dpa.

Teške odluke

Iznos zaduženja u maju veći je za 10,7 milijardi funti nego u istom periodu prošle godine i drugi je najveći u maju od početka prikupljanja mjesečnih podataka prije tri decenije.

Ministar finansija Jeremy Hunt rekao je da vlada donosi “teške odluke” kako bi uravnotežila finansije nakon pandemije i invazije Rusije na Ukrajinu.

“S pravom smo utrošili milijarde kako bismo zaštitili porodice i kompanije od najgorih posljedica pandemije i Putinove energetske krize. Ali, očigledno bi bilo nepravedno budućim generacijama ostaviti dug koji ne mogu da vrate”, rekao je Hunt.

„Zato smo donijeli teške, ali nužne odluke o uravnoteženju finansija kako bismo ove godine prepolovili inflaciju, osnažili ekonomiju i smanjili dug”, objavio je Hunt.

DPA/Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *