Fed (ponovo) nije mijenjao kamatne stope

Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.

Tako ostaje na nivou između 5,25 i 5,50 posto. Kako je banka tvrdila, još nisu uspjeli postići dovoljan napredak u smanjenju inflacije, prenosi francuska novinska agencija AFP.

“Ekonomski izgledi su neizvjesni, stoga odbor ostaje vrlo svjestan inflacionih rizika”, objavila je danas Federalna rezerva (Fed) nakon završetka dvodnevnog zasjedanja, prenosi AFP. Ovo je bila šesta uzastopna sjednica bez promjene kamatne stope, koja je tako ostala na najvećem nivou u 23 godine.

Zbog rastuće inflacije, FOMC je počeo podizati ključnu kamatnu stopu u martu 2022. te ju je od tada do jula prošle godine podigao na trenutni nivo između 5,25 i 5,50 posto. Od juna 2022., kada je dosegla 9,1 posto na godišnjem nivou, inflacija se do ožujka ove godine spustila na 3,5 posto.

U svojoj monetarnoj politici Fed uzima u obzir inflaciju, koja je vezana uz potrošnju potrošača isključujući cijene energije i hrane, koja je u ožujku iznosila 2,8 posto na godišnjem nivou, što je još uvijek daleko od ciljanih 2 posto.

Podijeli ovaj članak