Hisense kupuje Bosch u Rusiji

Dodajte komentar

Njemački proizvođač kućnih aparata Bosch pregovara sa nizom kompanija o prodaji svoje fabrike u blizini Sankt Peterburga. Iako Bosch nije otkrio o kojim je kompanijama riječ, smatra se da je jedan od najozbiljnijih kandidata kineska kompanija Hisense, navode izvori.

Prema navodima sagovornika dnevnog lista Komersant, Bosch je početkom godine pokrenuo „interni tender“ i identifikovao najuži krug kandidata, među kojima je i kineska Midea, kao i nepoznati turski investitor, prenosi TASS.

Kako navode izvori, Midea nije dala dobru finansijsku ponudu, kao ni turski investitor, tako da je izbor pao na Hisense, koji sa njemačkim proizvođačem razvija zajedničke projekte širom svijeta. Hisense je takođe formulisao najpovoljnije uslove za otkup, ukoliko Bosch bude želio da se vrati na rusko tržište.

Nezvanične informacije govore da je posao kupoprodaje procijenjen na 3,8 do 4,4 milijarde rubalja (oko 470 miliona eura). Kompanija Bosch nije potvrdila ove podatke, ističući da su pregovori i dalje u toku. Kompanija Hisense osnovana je 1969. godine i jedna je od 10 najvećih elektronskih kompanija u Kini.

Njemačka multinacionalna kompanija Robert Bosch GmbH objavila je prošle godine obustavu svojih aktivnosti u Rusiji. Njemačka kompanija osnovana je 1886. godine u Štutgartu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *