“Kineske kompanije spremne da sarađuju i u narednim fazama izgradnje autoputa”

Dodajte komentar

Prioritetna dionica autoputa od Smokovca do Mateševa čiji je izvođač bila kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) postala je premijum projekat visokog kvaliteta a kineske kompanije, uključujući CRBC, spremne su da sarađuju i u sljedećim fazama, kazao je ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Fan Kun u emisiji “Takulin” na Gradskoj RTV.

– Prema statistici Monteputa, od puštanja u saobraćaj u julu prošle godine ovom dionicom bezbjedno je prošlo više od 1,9 miliona vozila i građanima Crne Gore je donijelo veliku pogodnost. Ako Crna Gora trenutno ima 620.000 stanovnika, to je ekvivalentno kao da je svaki stanovnik Crne Gore prošao ovom dionicom tri puta. Istovremeno, kroz skoro godinu dana rada, smatramo da ova dionica autputa ima tri važne karakteristike, odnosno visoku bezbjednost, visok stepen iskorišćenosti i visoke standarde kvaliteta, i da je zaista to jedan odličan projekat. Mislim da će to u budućnosti postati i “projekat brend” kinesko-crnogorske saradnje – kazao je Fan Kun.

Projekat prioritetne dionice koju je gradila kineska kompanija je od velikog značaja a, dugoročno ima, kako je rekao, najmanje četiri bitna značaja.

– Prvo, ovo je bezbjedan put, koji poboljšava uslove saobraćaja u Crnoj Gori i značajno smanjuje broj saobraćajnih nezgoda. Drugo, ovo je put razvoja, koji je pokreće ekonomski razvoj svih oblasti uz sami autoput, pa i cijele države Crne Gore, posebno razvoj turizma, koji će pomoći da se ublaži problem neuravnoteženog razvoja između sjevera i juga zemlje. Treće, ovo je put povezivanja, koji olakšava interkonekciju Crne Gore sa zemljama regiona i ostatka Evrope i jača status Crne Gore kao regionalnog saobraćajnog čvorišta. Četvrto, ovo je put ka prosperitetu, koji je podigao povjerenje međunarodne zajednice u razvojne perspektive Crne Gore i doprinosi što skorijoj integraciji Crne Gore u evropsku porodicu – kazao je Fan Kun.

Kineske kompanije, uključujući CRBC, ističe, imaju snažnu spremnost da sarađuju i u sledećim fazama.

– Prioritetna dionica duga je oko 41 kilometar, sa 16 tunela, 20 mostova i 3 petlje. Mostovi i tuneli čine čak 60% nje. To je u tehničkom i tehnološkom smislu bio najteži dio projekta. Uspješan završetak i puštanje u rad prioritetne dionice je snažan dokaz tehničke moći i kapaciteta kineskih kompanija, a takođe je kroz njega akumulirano dragocjeno iskustvo i korisne reference za kineske kompanije da nastave da učestvuju u izgradnji narednih dionica. Kineske kompanije, uključujući i CRBC, veoma su voljne da nastave dobar zamah u saradnji između dvije strane i nastave da učestvuju u narednoj fazi izgradnje uvijek na bazi obostrane koristi i rezultata od kojih svi dobijaju – naglasio je Fan Kun.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *