Fed pauzirao povećanje kamata, ali najavio dodatna do kraja godine

Dodajte komentar

Američka centralna banka Fed očekivano je uzela pauzu od ciklusa podizanja kamata koji kontinuirano traje od marta prošle godine, ali je neočekivano signalizirala dodatno povećanje kamatnih stopa od 50 baznih bodova do kraja godine.

Fed je na sjednici u junu očekivano zadržao kamatnu stopu u rasponu od 5,00 do 5,25 posto, ali su projekcije članova Odbora iznenadile i na trenutak gurnule indekse u minus, piše Momentum.

Kako je navedeno u saopštenju, “održavanje stabilnog ciljnog raspona kamatnih stopa omogućiće Odboru da procijeni dodatne informacije i njihov uticaj na monetarnu politiku”, prije sljedećeg sastanka 25.-26. jul.

Projekcije članova odbora (dot-plot) sugerišu da bi do kraja godine mogla uslijediti dva povećanja kamatnih stopa od po 25 baznih bodova, ali čelnik Feda Powell nije mogao potvrditi da će se prvo povećanje dogoditi već u julu.

Samo dva člana Uprave od ukupno 18 ne očekuju dalje povećanje kamata do kraja godine, dok polovina njih očekuje dva povećanja od po 25 baznih bodova.

Fed je takođe podigao očekivanja terminalnih stopa za sljedeće dvije godine. Tako se terminalna stopa u 2024. godini očekuje na nivou od 4,6 posto (ranije 4,3 posto), au 2025. godini 3,4 posto (ranije 3,1 posto).

Članovi Feda takođe su povećali očekivanja za rast američke ekonomije. Sada se rast BDP-a u tekućoj godini očekuje na nivou od 1,0 posto u odnosu na martovsku projekciju od 0,4 posto.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *