Stupila na snagu evropska direktiva koja nalaže jednaku platu za jednak rad

Dodajte komentar

Evropska direktiva kojom se utvrđuju mjere transparentnosti plata, kao što su informacije o zaradama za tražioce posla i pravo da znaju visinu zarada zaposlenih koji rade isti posao, stupila je na snagu.

Direktiva o jačanju primjene načela jednake plate za jednak rad ili rad jednake vrijednosti za muškarce i žene uz transparentnost plata i mehanizme sprovoženja, kako se službeno naziva, uključuje nekoliko mjera za poslodavce u javnom i privatnom sektoru, prenosi SEEbiz.

Za one koji zapošljavaju više od 50 zaposlenih, propisano je da ih moraju upoznati s kriterijima za određivanje visine plate i napredovanja.

Direktiva nalaže mjere kojima se politikama plata osigurava jednaka zarada za jednak rad ili rad jednake vrijednosti, kao i mjere kojima se žrtvama diskriminacije omogućava ostvarivanje prava na jednake plate i traženje pune naknade, pojašnjavaju u Ministarstvu rada.

Poslodavci s više od 100 zaposlenih biće dužni da prijave različite aspekte rodnog jaza u platama prema Direktivi.

Za poslodavce s više od 250 zaposlenih prva obveza prijave je 7. juna 2027. godine, a nakon toga godišnje. Za poslodavce od 150 do 249 zaposlenih prva obveza javljanja je 7. juna 2027. godine, a nakon toga svake tri godine, a za poslodavce s više od 100 zaposlenih obveza prijave počinje 7. juna 2031. godine, nakon čega će biti dužni da to čine svake treće godine.

Obveza prijave odnosi se na razlike u platama i varijabilnim dijelovima plaće prema polu i odnosi se na sve zaposlene.

“Ukoliko se u izvještaju o platama utvrdi neopravdana i nesanirana razlika u prosječnoj plati koja je u bilo kojem platnom razredu veća od pet odsto, sprovodi se zajednički obračun s predstavnicima radnika”, kazali su u Ministarstvu rada.

Prema direktivi, države članice će takođe utvrditi pravila o efikasnosti, razmjernim i odvraćajućim kaznama za povrede prava i obveza povezanih s načelom jednake plate za jednak rad. Za javna poduzeća propisaće mjere prema kojima će ekonomski subjekti ispunjavati obveze u vezi s načelom jednake plate za jednak rad pri obavljanju javnih ugovora ili koncesija.

Zemlje članice EU-a moraju prenijeti direktivu u nacionalno zakonodavstvo u roku od tri godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *